Volledig scherm
Ook de Hoekse Lijn gaat weer geld kosten. © Jan de Groen

Openbaar vervoer niet langer gratis voor Vlaardingse ouderen

Minderbedeelde ouderen in Vlaardingen moeten weer voor het openbaar vervoer gaan betalen. Het stadsbestuur geeft geen vervolg aan een proef waarbij deze groep gratis mocht reizen.

Zo'n 3500 ouderen - AOW'ers met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm - kunnen nog tot 1 december gratis van het openbaar vervoer gebruikmaken. Daarna is de proef afgelopen en moeten ook zij weer de knip trekken.

Volledig scherm
Wethouder Bart de Leede © Gemeente Vlaardingen

De gemeente begon de proef eind vorig jaar op initiatief van de gemeenteraad. Het gratis reizen moest ouderen stimuleren uit hun huizen te komen, waardoor ze - hopelijk - minder eenzaam zouden worden.

Wethouder Bart de Leede (GroenLinks) stelt nu dat de effecten 'beperkt' zijn, terwijl het een relatief dure maatregel is: de kosten waren op zo'n 350.000 euro per jaar geraamd. De afgelopen maanden hebben ongeveer 1100 ouderen van het gratis openbaar vervoer gebruikgemaakt. Volgens De Leede ziet de gemeente dat 'een aantal ouderen er meer op uit is gegaan'.

De wethouder: ,,We kunnen het geld maar één keer uitgeven en komend jaar hebben we helaas niet voldoende ruimte in de begroting. Voor ouderen die het gratis reizen straks gaan missen, hopen we dat ze gebruik zullen maken van alternatieven.” Hij doelt onder meer op de Argos Mobiel.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen