Franciscus Gasthuis & Vlietland, locatie Schiedam.
Volledig scherm
Franciscus Gasthuis & Vlietland, locatie Schiedam. © Google Maps

Opnames kinderen uit Waterwegregio straks alleen nog maar in Rotterdam

De beslissing hing al in de lucht, maar is nu definitief. Kinderen uit de Waterwegregio die voor opname naar een ziekenhuis moeten, kunnen vanaf maandag 30 maart alleen nog maar terecht op de Rotterdamse locatie van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

De verpleegafdeling neonatologie (opnames van baby’s), geboortezorg (bevallingen), poliklinische afspraken, dagbehandeling en acute zorg voor kinderen blijven in Schiedam beschikbaar. Maar ook voor kleine ingrepen en operaties zoals het verwijderen van de keel- en neusamandelen, kunnen ouders met hun kroost terecht op de locatie Vlietland.

Paul de Laat, kinderarts in Franciscus Gasthuis & Vlietland legt uit: ,,De belangrijkste reden voor deze concentratie is om hoogwaardige klinische zorg voor zieke kinderen beschikbaar te houden en de capaciteit te vergroten.”

Voor de verpleegafdelingen kindergeneeskunde geldt dat er op beide ziekenhuislocaties een tekort is aan gediplomeerde kinderverpleegkundigen. Dit is overigens een landelijk een probleem. Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft daarom besloten de verpleegafdeling kindergeneeskunde van Schiedam naar Rotterdam te verplaatsen.

Met de verhuizing kunnen zes extra bedden worden gecreëerd. Bovendien is door de inzet van het beschikbare personeel op één locatie de kwaliteit en veiligheid van deze zorg beter geborgd.

Meekijkconsult

De acute zorg voor zieke kinderen is op beide ziekenhuislocaties beschikbaar op de Spoedeisende Hulp (SEH). Met de huisartsen is afgesproken om op de Huisartsenpost in Schiedam gebruik te kunnen maken van een meekijkconsult door een kinderarts van het ziekenhuis. Verder zijn er mogelijkheden voor een korte observatie op de SEH van Franciscus Vlietland, die zeven dagen in de week is geopend van 10.00 tot 21.00 uur.

,,Na intensief overleg met de kinderartsen en het ziekenhuis hebben we nu goede afspraken gemaakt voor de huidige zorg voor acuut zieke kinderen in de regio Nieuwe Waterweg Noord, en blijven we met de kinderartsen en het ziekenhuis in gesprek over de toekomstige inrichting van de acute kindergeneeskunde in onze regio”, stelt huisarts Björn Löbker namens zijn collega’s.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen