Volledig scherm
Een testrit op het tracé van de Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland. © ANP

Opnieuw dreigt vertraging voor Hoekse Lijn

Het ziet ernaar uit dat de Hoekse Lijn opnieuw later wordt opgeleverd. Volgens de laatste berichten zou de metro eind maart, begin april gaan rijden, maar aangezien het nog steeds wachten is op de veiligheidsverklaring, is die deadline onzeker.

Bombardier, die verantwoordelijk is voor het softwarebeveiligingssysteem, zou die verklaring op 24 december leveren, maar dat is niet gebeurd. Tijdens het testen blijkt er een fout in de software te zijn geslopen, met als gevolg dat de overgang op de Deltaweg in Maassluis niet goed sluit. Hierdoor kan er geen veiligheidsverklaring worden afgegeven.

Bombardier onderzoekt nu hoe deze fout is ontstaan en of deze zich ook voordoet bij andere spooroverwegen op het tracé tussen Schiedam en Hoek van Holland. Vervolgens zal de fout hersteld moeten worden, pas daarna kan de verklaring worden afgegeven.

Hoe lang dit gaat duren, is nog niet bekend. Dat geldt ook voor de planning. ,,Maar dat dit consequenties zal hebben voor de oplevering van de Hoekse Lijn, is niet ondenkbaar", laat een woordvoerster weten. ,,Zonder veiligheidsverklaring kunnen we bepaalde testen niet uitvoeren en die testen zijn wel nodig om uiteindelijk te kunnen gaan rijden.”

De ombouw van de Hoekse Lijn van trein- naar metrospoor, is al enorm vertraagd. De metro zou aanvankelijk in september 2017 gaan rijden, maar ondertussen wachten reizigers al anderhalf jaar op dat moment. De RET zet al die tijd al bussen in op het tracé.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen