Jos Lukassen in zijn inmiddels gesloten handelshuis aan de Vetteoordskade.
Volledig scherm
Jos Lukassen in zijn inmiddels gesloten handelshuis aan de Vetteoordskade. © DIJKSTRA, ROEL

Opnieuw poging om Vlaardings handelshuis van de grond te krijgen

Jos Lukassen probeerde het al eens eind 2018: een handelshuis in Vlaardingen waar mensen hun spullen onder de aandacht kunnen brengen van potentiële kopers. Het huis aan de Vetteoordskade was maar kort open. Maar Handelshuis de Haring keert terug, nu in een pand aan de Westhavenkade.

De grote vraag die opkomt is waarom het initiatief van Jos Lukassen de eerste keer niet is gelukt? ,,Dat kwam door de verhouding met de huisbaas. Ik heb toen de stekker eruit getrokken na onenigheid'', vertelt hij. ,,Dat had niets te maken met een gebrek aan animo. Het ging juist goed. Het pand had een sociale functie. Mensen vonden het leuk om hun spullen te koop te zetten. Ik kreeg ook steeds meer positieve reacties. Mensen die thuis een artikel maakten en normaal via een webwinkel verkochten, maar toen ineens een plekje hadden om het te kunnen verkopen. Die mensen komen nu terug."

Het bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan, want Lukassen doet een nieuwe poging. ,,Ik baalde als een stekker dat het de eerste keer op niets is uitgelopen. Ik heb een passie voor kunst, maar ook een passie voor dit soort dingen'', legt hij uit.

Quote

Ik heb een passie voor kunst, maar ook een passie voor dit soort dingen

Jos Lukassen

Meerder functies

Maar de ondernemer wilde dit keer wel een locatie vinden waar hij meerdere functies kon onderbrengen. Lukassen heeft ook een reclamebureau en is actief met de Stichting Haringkoppen Verbinden. ,,Op een industrieterrein wil je dan niet zitten. Toen kwam ik na lang zoeken op dit gebouw uit. Gelukkig kon ik over de huurprijs onderhandelen met de eigenaar. Heel fijn. Hij heeft ook heel veel aan het pand gedaan, tot het realiseren van een invalidentoilet aan toe."

Lukassen overweegt ook een winkel met merchandise in het pand te huisvesten, waar je een klein souvenirtje van de haringstad kan kopen. En hij wil in een koffiehoek de 'vegantaartjes' van zijn dochter gaan verkopen. Medio maart gaat hij van start.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen