Chiel Wilbrink (links) bij de uitreiking van een van zijn eerdere boeken.
Volledig scherm
Chiel Wilbrink (links) bij de uitreiking van een van zijn eerdere boeken. © DIJKSTRA, ROEL

Oud-politieman brengt nieuw boek uit over bootreis van Schiedamse kinderen tijdens de oorlog

Chiel Wilbrink heeft in eigen beheer een nieuw boek uitgebracht. ‘Terwijl de honger vlucht’ luidt de titel van het boek van de Schiedamse oud-politieman. 

Het boek vertelt het verhaal van een tien dagen durende bootreis van meer dan honderd ondervoede en verzwakte Schiedamse kinderen die in de hongerwinter van 1944-1945 naar Friesland vertrokken. 

Het verhaal was voor Wilbrink een onbekend stukje geschiedenis. Een van de begeleiders was de opperwachtmeester van de politie Schiedam, Jan Timmerman. Zijn verslag, Wilbrink kreeg toevallig zijn dagboek in handen, vormt de basis voor het boek. De reis naar Leeuwarden waar de kinderen lichamelijk en geestelijk moesten aansterken zou drie dagen duren, dat werden er tien.

Emotioneel

Wilbrink heeft verder na een oproep met veel ooggetuigen kunnen spreken. Hun verslag was emotioneel en heeft ook de oud-politieman geraakt. ,,Zij vertellen hoe zij de reis hebben ervaren en wat het voor hen heeft betekend om in pleeggezinnen in binnen- en buitenland op te groeien. Het is een stukje geschiedenis dat niet vergeten mag worden”, aldus Wilbrink. 

Het boek à 21,95 euro is te koop in de Schiedamse boekhandel Post Scriptum of te bestellen via: mm.wilbrink@hotmail.com. 

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen