Volledig scherm
Het tweede uur parkeren wordt gratis in het centrum van Vlaardingen. © Roel Dijkstra

Parkeren in Vlaardingse binnenstad wordt goedkoper

Het tweede uur parkeren in de Vlaardingse binnenstad wordt gratis, als het aan de gemeente en Stichting Stadshart Vlaardingen ligt. Het moet zo aantrekkelijker worden in de stad te winkelen. Dat werd gisteren duidelijk tijdens de presentatie van het Concept Masterplan Binnenstad.

De actie zal vanaf 1 juni eerst een jaar op proef draaien. De kosten bedragen minimaal 211.000 euro. Daarvan betaalt de gemeente 1,5 ton, de rest moeten ondernemers van de binnenstad zelf ophoesten.

,,Ondernemers hebben er zelf niets aan om alleen maar te roepen dat het slecht gaat", aldus Peter Cüppers. Als voorzitter van Stichting Stadshart Vlaardingen is hij medeverantwoordelijk voor het plan.

Quote

Onderne­mers hebben er niets aan alleen maar te roepen dat het slecht gaat

Peter Cüppers

Voor de proef wordt winkeliers gevraagd minimaal 250 euro bij te dragen. ,,Zo kunnen ook de kleinere ondernemers meedoen. Van grotere bedrijven zoals C&A hopen we dat ze meer investeren." Cüppers rekent op meer inzet van ondernemers: ,,Zonder beweging komt er geen verandering.”

De parkeergarages in het centrum worden uitgebaat door BKS Parking. ,,Zij zijn met ons aan tafel gegaan en hebben cijfers op tafel gelegd", aldus Cüppers. Het bleek dat het eerste uur parkeren in de binnenstad het bedrijf 7,5 ton per jaar oplevert, het tweede uur levert de eerder genoemde 211.000 euro op.

Naast de vergoeding voor BKS Parking is er geld nodig voor een 'uitvoerige campagne'. De gemeente neemt fysieke reclame op posters op driehoeksborden langs de weg of advertenties in bladen voor haar rekening.

Tweede gratis

,,Om aan te haken op 'de tweede gratis' zaten wij ook te denken aan een actie als één plus één gratis bij ondernemers als de proef begint", vertelt Jim de Groot, filiaalmanager van de Albert Heijn aan het Veerplein.

Vlaardingen kent veel leegstand, het Masterplan Binnenstad moet het centrum daarom redden. Op de lange termijn moet bovendien het winkeloppervlak worden teruggedrongen omdat er te veel winkelruimte is. Dat zorgt mede voor de leegstand.

Ook moet er opnieuw worden bestraat, waarbij meer natuursteen zal worden gebruikt. Tevens kunnen het Veerplein en Liesveld sfeervoller. Zo moet het Veerplein ruimte bieden aan meer terrasjes.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit de regio Waterweg. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen