Roel Dijkstra en Sia de Buf op hun vlucht van Washington naar New York, die nog vrij rustig verliep. Dat was van New York naar Amsterdam wel anders.
Volledig scherm
Roel Dijkstra en Sia de Buf op hun vlucht van Washington naar New York, die nog vrij rustig verliep. Dat was van New York naar Amsterdam wel anders. © Roel Dijkstra

Persfotograaf Roel Dijkstra heeft geluk en kan mee op laatste vlucht vanuit New York

Twee minuten metDe Vlaardingse persfotograaf Roel Dijkstra maakt in etappes met zijn vrouw een rondreis door de Verenigde Staten. Hij werkt aan een boek. Begin deze week kon het stel gelukkig met een van de laatste vluchten vanuit New York Amerika ontvluchten. 

Hoe voelt het om weer terug te zijn?

,,Dat is een heel fijn gevoel. Je wil toch gewoon thuis zijn als zoiets aan de gang is, zeker omdat we niet weten hoe lang dit gaat duren. Bovendien, die Amerikanen zijn knettergek.”

Hoe gaan zij dan om met het coronavirus?

,,In eerste instantie heel nonchalant. Zo moest ik mensen echt vragen afstand te houden. Dan kreeg ik vaak als antwoord dat ik gek was. Dat dit allemaal de schuld is van de democraten die leugens de wereld in helpen over corona om zo Trump in een kwaad daglicht te stellen en van de verkiezingsoverwinning af te houden. Echt bizar! Maar inmiddels zijn ook daar de straten uitgestorven.”

Jullie hebben je reis, die in etappes verloopt, eerder moeten afbreken?

Ja, we zouden aanvankelijk 1 april terugvliegen, maar konden nog mee op een eerdere vlucht van de KLM. Een van de laatste, want daarna zijn er geen vluchten meer van de KLM vanuit Amerika geland.”

Hoe verliep die vlucht?

,,Op vliegveld JFK was het een grote chaos. Het vliegtuig zat propvol. Voor anderhalve meter afstand was dus geen ruimte. Het enige wat we kregen, was een mondkapje, maar dat werd niet door alle passagiers gedragen. Ook was er een man aan boord die enorm hoestte, mijn vrouw Sia vroeg daarom om een andere stoel en kreeg die ook. Dat gaf ons wel een iets beter gevoel. Wat ik zo raar vond: op de heenweg in februari werd onze temperatuur nog gemeten. Nu niet, terwijl het virus toch in alle hevigheid is losgebarsten.”

En nu, verplicht in quarantaine?

,,We hebben nergens last van, maar voor de zekerheid sluiten we ons maar twee weken op in huis. Sinds we terug zijn, voelt elke dag als zondag. Alsof je een evacuatie achter de rug hebt en blij mag zijn dat je niks hebt. We hebben echt geluk gehad.”

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen