Volledig scherm
2010-05-19 00:00:00 DEN BOSCH - Rechtbank.ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT © ANP XTRA

Plunderaar (25): ‘Het was geen inbraak want de autodeur stond open’

Om heroïne en cocaïne te kunnen kopen, ging Patryk K. (25) uit Polen vanaf begin dit jaar op rooftocht door Schiedam. Meerdere auto-eigenaren, van wie hij spullen uit de auto jatte, werden daarvan de dupe. Tegen de man eiste het Openbaar Ministerie gisteren bij de rechtbank in Dordrecht een celstraf van tien maanden.

K., die naar Nederland kwam om geld voor zijn 5-jarige zoontje en vrouw in Polen te verdienen, zwierf al enige tijd rond. Om zijn ernstige drugsverslaving te bekostigen stal hij uit auto’s. Onder meer parfum, cashgeld, brillen, een accutol en spullen om te werken in de bouw werden door hem ontvreemd. Steeds door te controleren of de wagen op slot stond. Zo niet, dan sloeg K. toe. Daardoor waren het volgens de man geen echte inbraken. ,,De autodeur was niet op slot. Ik heb alleen de deur geopend en de spullen meegenomen. Ik heb niemand wat aangedaan”, zei hij tijdens de zitting via zijn tolk.

Wat de Pool met de spullen heeft gedaan, kan hij zich niet goed meer herinneren. ,,Ik denk dat ik ze stal om te verkopen en om drugs te kopen”, zei hij tijdens de zitting. Vaste kopers zou hij nooit hebben gehad.

Laatste auto

Agenten konden de man op 22 juni oppakken in de laatste auto die prooi viel aan zijn strooptocht. De verdachte was er namelijk, nadat hij de wagen had doorzocht, uitgeput in slaap gevallen. Andere diefstallen werden door de politie aan K. gelinkt doordat er onder meer camerabeelden van zijn.

De twee eigenaren van een bestolen Chevrolet kwamen van een koude kermis thuis na de zitting. De diefstal uit hun auto is de enige die de verdachte ontkent. Komt bij dat de officier van justitie voor die diefstal onvoldoende bewijs heeft tegen de verdachte. Uit die auto waren een iPhone, twee jassen en navigatieapparatuur verdwenen.

De Pool wil graag van zijn vesrlaving af, zo liet hij de rechters weten. Hij zegt zich dood te schamen voor de diefstal, wil zijn excuses aanbieden aan de slachtoffers en hun schade vergoeden. ,,In termijnen”, voegde hij er snel aan toe.

De uitspraak volgt op 22 augustus.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen