Volledig scherm
Burgemeester Cor Lamers van Schiedam © Roel Dijkstra fotografie

Preventief fouilleren blijft nodig in Schiedam

Schiedam is geen 'lieflijk stadje', daarom blijft preventief fouilleren op gezette tijden noodzakelijk. Het zijn de woorden van burgemeester Cor Lamers in reactie op kritiek van Denk-fractievoorzitter Dogukan Ergin.

De politicus haalde eerder deze week hard uit naar de burgemeester. Ergin noemde preventief fouilleren een zwaar middel omdat het inbreuk doet op de privacy van mensen en vroeg zich hardop af of criminaliteit er daadwerkelijk mee in de kiem wordt gesmoord. ,,Aan de ene kant nemen we een boksbeugel in beslag, terwijl zoiets aan de andere kant voor 1,60 euro te koop is op internet'', gaf hij als voorbeeld.

Preventief fouilleren mag alleen in buurten die door de burgemeester als veiligheidsrisicogebied zijn aangewezen, maar nooit zonder toestemming van het Openbaar Ministerie. Dat zijn momenteel de wijken Centrum, Nieuwland, Oost en een deel van de wijken Groenoord en West.

Wapens

,,In mijn hart zou ik het willen afschaffen, maar de realiteit vraagt er om'', stelt Lamers. ,,Er is aantoonbaar meer gebruik van wapens in de samenleving, ook in Schiedam. Onze stad staat niet voor niks op plaats 10 van onveilige gemeentes. Dat is niet iets om trots op te zijn, daar moeten we iets aan doen. Preventief fouilleren zorgt er mede voor dat we kunnen ingrijpen, dat we die wapens van straat halen.''

Volgens Denk, maar ook D66 en PvdA, ervaren veel onschuldige mensen de fouillering als vernederend. Lamers: ,,Dat begrijp ik, maar we doen niet iets onfatsoenlijks of buitenproportioneels. Ik vraag om begrip van de Schiedammer zolang het nodig is.''

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen