Volledig scherm
Het gaat om een enkelspoor vanaf de haven tot aan het strand Hoek van Holland over een lengte van 1100 meter dat volgens planning in 2021 in gebruik wordt genomen. © Gratis

Provincie trekt de knip: vanaf 2021 stap je vanuit de metro zo het strand op

De provincie trekt de knip om de aanleg van het extra stukje van de Hoekse Lijn tussen het nieuwe station Hoek van Holland en het Noordzeestrand mogelijk te maken. Verspreid over drie jaar betaalt Zuid-Holland ruim 15 miljoen euro aan de gemeente Rotterdam voor de aanleg van de metrolijn en de bouw van het metrostation. 

Het gaat om een enkelspoor vanaf de haven tot aan het strand Hoek van Holland over een lengte van 1100 meter dat volgens planning in 2021 in gebruik wordt genomen. ,,Maar dan mag er niets tegenzitten’’, zegt een woordvoerster van de projectorganisatie. Op het tracé Strandweg-Strandboulevard wordt een tunnelbak van 248 meter lang half verdiept aangelegd, afgedekt met zand en ingericht als duin. Het laatste stukje nieuwe lightrail moet het toerisme een impuls geven. In ruim een half uur kunnen reizigers dan vanaf Rotterdam met de metro naar het strand.  

Strandweg

Direct na de bouwvak beginnen de eerste werkzaamheden aan kabels en leidingen. De Strandweg wordt vanaf september minimaal een maand afgesloten. Ook op het Zeeplein moeten veel kabels en leidingen worden verlegd. Ook komt er 4,2 kilometer aan paddenschermen, om te voorkomen dat de rugstreeppad en de zandhagedis worden doodgereden of op de bouwplaats komen.

De miljoenenbijdrage van de provincie is nodig vanwege alle tegenvallers die de ombouw van de voormalige spoorlijn tot metrolijn met zich heeft meegebracht, blijkt uit de aanvraag van de gemeente. Onder meer problemen met de software van het beveiligingssysteem leidden tot een vertraging van 2,5 jaar en 90 miljoen euro extra kosten. 

Volledig scherm
De provincie trekt de knip om de aanleg van het extra stukje van de Hoekse Lijn tussen het nieuwe station Hoek van Holland en het Noordzeestrand mogelijk te maken. © Jan de Groen

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Waterweg en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen