Volledig scherm
Een besluit over een Decathlon in Schiedam laat op zich wachten. © Dreamstime

Provincie zegt definitief ‘nee’ tegen Decathlon in Schiedam

De provincie Zuid-Holland verleent geen ontheffing voor een vestiging van Decathlon op Harga in Schiedam. Daarmee gaat gedeputeerde staten voorbij aan het verzoek van provinciale staten om een uitzondering te maken. ,,Onbegrijpelijk”, aldus Schiedam in een reactie.

De provincie houdt vast aan geldend beleid waarbij detailhandel zoveel mogelijk een plek moet krijgen binnen bestaande winkelgebieden. Gedeputeerde Anne Koning (Ruimtelijke Ordening): ,,Het provinciaal uitgangspunt is om de vitaliteit, kracht en aantrekkelijkheid van centra te bevorderen en te versterken door detailhandel zoveel mogelijk daar te vestigen. Dat houdt de centra levendig. In het onlangs gesloten coalitieakkoord hebben wij dit nogmaals bevestigd.’’

De beslissing is opvallend omdat provinciale staten vlak voor het zomerreces gedeputeerde staten juist de opdracht gaf een uitzondering te maken voor het Schiedamse concept, dat meer is dan een winkel. ‘Een concept dat een bijdrage levert aan het creëren van een veel aantrekkelijker gebied. Een vorm van vernieuwing’, zo stelde een meerderheid van de partijen toen.

Zuid-Holland had echter meer tijd nodig om te kunnen beslissen. Tot grote ergernis van Schiedam, dat naar de Raad van State stapte. Het hoogste bestuursrechtorgaan van Nederland droeg de provincie alsnog op voor eind november een knoop door te hakken.

De gemeente Schiedam vindt het onbegrijpelijk dat gedeputeerde staten de wens van de meerderheid van provinciale staten naast zich neerlegt. ,,Schiedam kan tegen het besluit in beroep bij de Raad van State en zal deze stap, na bestudering van het besluit en de onderliggende motivering, waarschijnlijk ook nemen’’, laat een woordvoerder weten.

Ook Decathlon kan zich niet in het besluit vinden. ,,Ook wij gaan de beslissing bestuderen. We bekijken welke politieke en juridische mogelijkheden er nog zijn die zouden kunnen leiden tot een strijdplan’’, aldus een zegsman.

Schiedam wacht al jaren op de komst van Decathlon. De Franse sportketen wil maar wat graag een zogenoemde try & buy-winkel vestigen op Harga, langs de A20. Een megazaak die het mogelijk maakt sporten uit te proberen, maar ook een plek waar evenementen kunnen plaatsvinden.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen