Volledig scherm
Praveen Singh Soni naast zijn vader. In zijn hand de gewraakte kirpan. © Jan de Groen

Raad van State: ‘School stuurde Vlaardingse leerling met religieus mesje terecht weg’

De Vlaardingse tiener Praveen Singh Soni is terecht van een middelbare school geweerd, omdat hij een kirpan, een religieuze dolk, bij zich droeg. Dat stelt de Raad van State.

De tiener werd in 2016 door de Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS) geschorst toen hij met de kirpan, een belangrijk religieus symbool in het sikhisme, op zijn school verscheen. De scholengemeenschap ziet de dolk als wapen. De Vlaardinger moest hierdoor uitwijken naar een privéschool in Rotterdam.

Via de rechter hoopte de Vlaardinger afgelopen januari - op dat moment was hij 16 jaar oud - alsnog toegang af te dwingen tot zijn oude, aanzienlijk goedkopere school. Hij kwam OSVS al tegemoet door een kleinere, botte kirpan aan te schaffen. Die was naar eigen zeggen nog minder gevaarlijk dan een pen

De Raad van State geeft de school nu gelijk. ,,Hoewel het afwijzen van het verzoek de leerling in zijn vrijheid van godsdienst beperkt, mocht de school meer gewicht toekennen aan de veiligheid op school. Dit vanwege de druk die er op scholen ligt om geweldsincidenten te voorkomen en vanwege het gevaar van precedentwerking’’, stelt de hoogste bestuursrechter.

Ook is ‘het verschil tussen wapens en voorwerpen waarvan een zekere dreiging uitgaat, niet altijd makkelijk te maken’. ,,Het religieuze belang van de leerling hoefde dus geen voorrang te krijgen boven de veiligheid van andere leerlingen en docenten van de Vlaardingse school”, meldt de Raad van State in het vonnis.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen