Volledig scherm
Een elektrische bus van de RET. © RET

RET gaat in Schiedam en Vlaardingen rijden met elektrische bussen

Vanaf maandag laat de RET elektrische bussen door Schiedam en Vlaardingen rijden. De vervoerder zet de nieuwe voertuigen in op de lijnen 32, 33, 38, 44 en 56. 

Het officiële startschot geeft de vervoerder maandag in het bijzijn van Maurice Unck, directeur van de RET, Judith Bokhove, wethouder mobiliteit van de gemeente Rotterdam en Igor Bal, van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, waarin de steden samenwerken.

De nieuwe lijnbussen worden uitgevoerd in de kleuren wit en blauw en hebben een parketvloer, comfortabele stoelen en USB-aansluitpunten. Bovendien hebben ze geen uitstoot.

Dieselbussen

Dat geldt al voor de metro en tram. Over elf jaar moet dit ook het geval zijn voor álle lijnbussen. ,,Het is onze laatste grote stap naar zero-emissie'', zei algemeen directeur Maurice Unck van de RET eerder. ,,In 2024 hebben we al 75 procent minder uitstoot, omdat dan de oude dieselbussen van de weg gaan.''

Quote

Het is onze laatste grote stap naar ze­ro-emis­sie. In 2024 hebben we al 75 procent minder uitstoot, omdat dan de oude dieselbus­sen van de weg gaan

Maurice Unck

De invoering van de elektrische bussen gebeurt in fasen: eind dit jaar 55, in zowel 2021 als 2024 nog eens 50 en in 2030 zijn alle dieselbussen van de weg.

Om te voorkomen dat bussen stilvallen, komen laadpunten voor tussentijds opladen bij onder meer de stations Schiedam Centrum en Vlaardingen-West te staan.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen