Volledig scherm
De roetveegpiet. © ANP

Roetveegpiet in Vlaardingen

Bij de Sinterklaasintocht in Vlaardingen zijn volgende maand voor het eerst ook roetveegpieten aanwezig.

En dat is niets geks, laat de organisatie bij monde van Dirk-Jan van der Ende weten. ,,We hebben al vijftien jaar themapieten rondlopen: oude pieten, gehandicapte pieten, glutenpieten. We zijn ook al jaren vóór het begin van de discussie gestopt met de roe en dikke rode lippen. Nu komen daar roetveegpieten bij. We gaan met de flow mee. Zo vreemd is dat niet."

Het hoofddoel, vertelt Van der Ende, is het organiseren van een feest 'voor iedereen'. ,,Voor alle, maar dan ook álle kinderen op deze aarde."

Overigens blijven de traditionele pieten óók deel uitmaken van de intocht.

In een online verklaring laat de organisatie weten te hopen 'dat iedereen die waardering heeft voor alle inzet, dit laat blijken door zich van pietendiscussies te onthouden en te komen genieten van een geweldige intocht'. Zij zegt de 'felheid en onaangenaamheid van de discussie' niet te kunnen 'rijmen met het enthousiasme waarmee de kinderen het feest vieren'.

Volgende maand doen zo'n vierhonderd vrijwilligers met de Vlaardingse intocht mee. Het evenement staat gepland voor zaterdag 16 november.

Het volledige programma is nog niet bekend. Volgens Van der Ende maken meerdere artiesten hun opwachting.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen