Volledig scherm
Aanleg van sportpark A4 © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Schiedam moet nieuw besluit nemen over bomenkap tunneldak A4

De gemeente Schiedam moet een nieuw besluit nemen over de herplant van de 4000 bomen die zijn gekapt voor de aanleg van het tunneldak van de A4.

Jarenlang discussieerden ze over die ene vraag: is een veer ook een boom? Stichting Batavier, Stichting Bomenridders en Milieudefensie Schiedam enerzijds en de gemeente Schiedam anderzijds. De vraag werd voorgelegd aan de rechtbank Rotterdam, maar ook die waagt zich niet aan een uitspraak.

Wel zegt de rechtbank dat met het enkel planten van veren niet is voldaan aan de één op één compensatieplicht die er is en waar de partijen zich voor inzetten. De rechtbank vernietigt dan ook de uitspraak, Schiedam moet opnieuw haar huiswerk doen.

,,Wat deze uitspraak nu juridisch precies betekent is even de vraag, maar zeker is dat de gemeente erg kort door de bocht is gegaan bij het vaststellen van het besluit'', stelt John Witjes, woordvoerder namens de bezwaarmakers.

Quote

De gemeente is erg kort door de bocht gegaan bij het vaststel­len van het besluit

John Witjes

,,Deze uitspraak geeft aan dat wij de afgelopen jaren geen spoken hebben gezien. De rechters zijn van mening dat Schiedam wel het recht heeft om te bepalen dat 4000 bomen vervangen mogen worden door veren, maar dan had men tegelijkertijd wel instandhouding en vervanging moeten borgen zodat de veren na jaren inderdaad uitgroeien tot bomen. Wij zijn heel benieuwd wat de volgende stap is van de gemeente en zullen, indien nodig, daar weer op anticiperen.''

Compensatie

De bezwaarmakers hebben nog steeds maar één doel: de 4000 bomen die moesten wijken voor het tunneldak van de A4, compenseren. Of dat nou op het dak is of elders in de stad.

De gemeente Schiedam laat weten de uitspraak nog te bestuderen, maar al eerder tot de slotsom te zijn gekomen dat de uitstraling onvoldoende is. ,,Er zijn daarom al extra inspanningen gedaan en er wordt gewerkt aan een herinrichtingsplan'', aldus een zegsman.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen