Volledig scherm
Het Jeneverfestival, georganiseerd door het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, trekt jaarlijks veel mensen naar de stad. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Schiedam presenteert op 6 juni eerste internationale Distillers Festival

Schiedam introduceert op zaterdag 6 juni het eerste International Dutch Distillers Festival (IDDF). Het evenement moet een uithangbord worden voor de jeneverstad, die in 2025 zijn 750-jarig bestaan viert.

,,Het idee is er, het festival komt er ook. Het plan moet nog wel verder worden uitgewerkt”, laat een woordvoerder van de gemeente Schiedam weten. De stad initieert het evenement, waaraan lokale distillateurs uit de stad meewerken, maar besteedt de organisatie uit. Het evenement is niet alleen gericht op jenever en gin, maar op alle gedistilleerde dranken.

,,Het is de bedoeling dat het evenement de komende jaren een internationale uitstraling krijgt. Over de invulling verwachten we in de loop van februari meer te kunnen vertellen”, aldus de zegsman.

Een van de partners is het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Directeur Marjolein Beumer is razendenthousiast. ,,Wij doen graag mee”, zegt zij. ,,Ik zie alleen maar kansen, dit soort evenementen brengt veel bezoekers naar de stad. Wij nemen een deel van het onderdeel jenever voor onze rekening en werken daarbij samen met de distilleerders.”

Het Jenevermuseum blijft daarnaast ook zijn eigen festivals organiseren, zoals Gin Fever (9 mei), het Jeneverfestival (12 september) en het Stokersfestival (10 december). Beumer: ,,Wij richten ons vooral op de liefhebbers, de potentiële bezoekers van het Jenevermuseum. Het nieuwe festival richt zich op een veel bredere doelgroep.”

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen