De Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar.
Volledig scherm
De Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar. © Jan van der Ploeg

Schiedam vraagt miljoenensubsidie aan voor aardgasvrij maken van Groenoord

Schiedam heeft een volgende stap gezet in het aardgasvrij maken van de wijk Groenoord. Het stadsbestuur doet een beroep op het project Proeftuinen Aardgasvrije Wijken waarmee de stad een subsidie van 4,9 miljoen euro in het vooruitzicht heeft. 

,,Hiermee kunnen we bewoners en verenigingen van eigenaren ondersteunen die de investering voor woningverbetering en aansluiting op het warmtenet niet op een andere manier kunnen bekostigen”, legt wethouder Jeroen Ooijevaar uit. 

Daarnaast heeft ook woningcorporatie Woonplus een subsidieaanvraag lopen en doet de gemeente ook een beroep op de zogenoemde Elena-regeling; in totaal bijna 7 miljoen euro. ,,Hiermee hopen we het bewoners die zelf niet kunnen investeren het zo makkelijk mogelijk te maken.”

Noodzakelijk

Volgens Ooijevaar zijn de subsidiebedragen wel noodzakelijk. ,,Zonder dit geld wordt het wel heel lastig om het project te verwezenlijken”, denkt hij. ,,Met die miljoenen neemt de kans op een sluitende business case wel toe.”

Quote

Met die miljoenen wordt de kans op een sluitende business case wel groter.

Jeroen Ooijevaar, wethouder Schiedam

Een sluitende business case is wel een wens van de gemeenteraad, die eind dit jaar groen licht moet geven voor het project. Schiedam verwacht in het najaar uitsluitsel over de aanvragen. ,,Als het aan mij lag, komt dat akkoord eerder, maar we moeten nu even afwachten. Ik denk dat we een goed verhaal hebben, zeker over de ontwikkeling van de wijk. Naast minder energiekosten, neemt ook het wooncomfort en de veiligheid toe.”

Klankbordgroep

Overigens zijn de aanvragen ook besproken met de klankbordgroep die, ondanks de coronacrisis, nog geregeld bijeen komt. Ooijevaar: ,,We hebben onlangs een digitale bijeenkomst gehad en volgende maand staat er weer een overleg gepland. Dat blijven we ook doen, want draagvlak creëren voor dit plan is essentieel.”

Het is de bedoeling dat Groenoord in 2030 van het gas af is, Nieuwland zou dan vijf jaar later moeten volgen. 

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen