Volledig scherm
Foto © ANP XTRA

Schiedammer die kopstoot gaf stapt naar Gerechtshof

De zaak van Schiedammer John L. die in december een kopstoot uitdeelde aan een handhaver en daarvoor in maart veroordeeld werd tot een taakstraf, wordt volgende maand behandeld door het Gerechtshof in Den Haag. Ook dient zijn advocaat een klacht in bij de Nationale Ombudsman.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde John L. in maart tot een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 voorwaardelijk, voor het uitdelen van een kopstoot aan een ambtenaar van de gemeente Schiedam. Ook moet hij twee toezichthouders een schadevergoeding van 200 euro betalen.

De Schiedammer liep op 20 december vorig jaar met zijn hond in Schiedam toen een toezichthouder hem aansprak op het feit dat de viervoeter niet was aangelijnd. De 56-jarige man, die lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), zwaaide terug en liep door.

L. kreeg het bevel te blijven staan. Hij weigerde, deelde een kopstoot uit, bedreigde de ambtenaren en schold hen uit. De toezichthouders gebruikten geweld om hem in de boeien te slaan. Tijdens die schermutseling liep de verdachte blijvend letsel op.

Omdat de hele gang van zaken L. niet lekker zit en hij van mening blijft dat er onnodig veel geweld tegen hem is gebruikt, start hij een zogenoemde artikel 12-procedure bij het Gerechtshof in Den Haag. De zaak dient op 17 juli. Ook zal zijn advocaat Jeannet Berkouwer bij de Nationale Ombudsman een klacht indienen.

Een woordvoerster van de gemeente Schiedam laat weten dat in deze zaak alle aspecten inmiddels verschillende malen zijn besproken. ,,Daarom beperken wij ons nu graag tot de feiten. De rechter heeft meneer in maart veroordeeld tot een taakstraf en het betalen van een schadevergoeding. Hij heeft bij zijn aanhouding onder andere een kopstoot uitgedeeld. Daardoor raakte een van de handhavers gewond.''

,,Het is ons uiteraard bekend dat de familie al langere tijd kritiek heeft'', gaat de zegsvrouw verder. ,,De aangifte die de familie heeft gedaan tegen de handhavers is door het OM geseponeerd. Er was geen reden tot vervolging. De familie heeft daarnaast klachten ingediend bij de gemeente. Die zijn behandeld volgens onze klachtenregeling. Als men het daar niet mee eens is, is er de mogelijkheid om naar de Nationale Ombudsman stappen."

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen