Volledig scherm
Het lukraak dumpen van vuilniszakken is één van de vele problemen van het omgekeerd afval inzamelen. © Van De Groep Sjaak

Schiedammers krijgen toch geen boete voor verkeerd afval scheiden

De gemeente Schiedam gaat voorlopig nog geen boetes uitdelen aan inwoners die niet goed 'omgekeerd inzamelen'. Inwoners van wie de kliko voor plastic, metalen en drankenkartons (pmd) te veel vervuiling bevat, ontvangen alleen een brief. Volgens de gemeente bevatten steeds minder pmd-kliko's nog vervuiling.

'Omgekeerd inzamelen' houdt in dat afval dat kan worden gerecycled wordt opgehaald aan huis. Restafval moeten huishoudens zelf naar ondergrondse containers brengen. In de Woudhoek en een deel van de Vogelbuurt is dat nieuwe afvalsysteem al ingevoerd, met speciale kliko's voor het pmd. De aanvankelijk aangezegde boetes aan mensen die hun pmd niet juist aanboden, werden eerder allemaal al verscheurd.

Vervuiling 

Huishoudens in die buurt weten volgens de gemeente steeds beter wat er wel en niet in de pmd-kliko mag. Nog slechts 1 procent van deze kliko's bevat veel vervuiling. ,,Deze aantallen nemen bij elke inzamelronde af'', aldus de gemeente in een evaluatie.

Ruim tweederde deel van de huishoudens staat ook positief tegenover het nieuwe afvalsysteem, blijkt uit gesprekken van afvalcoaches met 1833 van de 2431 huishoudens. 31 procent is negatief.

Volgens de gemeente moeten zowel de inwoners als afvalophaler Irado wennen aan de nieuwe manier van inzamelen. Het omgekeerd inzamelen gaat ook in andere wijken beginnen. Als een pmd-container daar vervuild is, ontvangen de bewoners een brief met informatie over wat wel en niet in de pmd-kliko mag. De kliko wordt dan de volgende dag bij de restafvalroute geleegd.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen