Volledig scherm
De afbeelding van Andreas Rose op het raam. © Maarten Reuderink

Schiedams café Sien na opening meteen weer gesloten: ‘respectloze actie op raam’

De Schiedamse burgemeester Cor Lamers heeft Café Sien op het Wilhelminaplein in Schiedam gisteren na opening direct weer gesloten vanwege nog lopende procedures. Bovendien gebruikte het café een afbeelding van het vorige week plotseling overleden raadslid Andreas Rose als bedankje voor zijn steun tijdens de commissievergadering. ,,Totaal respectloos'', aldus zijn partij LOS.

Café Wilhelmina aan het Wilhelminaplein in Schiedam is sinds eind 2017 gesloten. Op dezelfde locatie heeft café Sien een drank- en horecavergunning en exploitatievergunning aangevraagd. Deze is geweigerd. Momenteel loopt een beroepsprocedure, dit betekent dat er tot die tijd geen exploitatie is toegestaan. Desondanks opende café Sien gisteren haar deuren op wel heel opmerkelijke wijze. Burgemeester Cor Lamers heeft het pand weer gesloten, dat recht heeft hij.

Met een afbeelding van het vorige week plotseling overleden raadslid Andreas Rose op het raam wilde café Sien hem postuum bedanken voor zijn steunbetuiging tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad, een dag voor zijn overlijden.

Schande

Monique Rotteveel, raadslid van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) en dus partijgenoot van Rose, spreekt er schande van. ,,Ik ben zó ontzettend boos, ik heb hier gewoon geen woorden voor'', stelt zij. ,,Het is schandalig, respectloos, smakeloos en nog veel meer. Ik kan er niet bij, hoe verzin je dit?''

Quote

Het is schandalig, respect­loos en smakeloos. Ik kan er niet bij, hoe verzin je dit?

Monique Rotteveel

Rose reageerde op 3 december op het feit dat er veel weerstand is tegen het café dat in het verleden voor overlast zorgde. Hij vond een pleintje in een woonwijk 'een prima situatie voor een café'.

De drank- en horecavergunning en exploitatievergunning zijn echter niet toegekend aan café Sien. ,,Bij de afgifte van een dergelijke vergunning geldt de openbare toets van slecht levensgedrag'', legt een woordvoerster uit. ,,De vergunning is niet verleend omdat door de eigenaar en haar exploitanten niet voldaan kan worden aan de toetsingsgronden.

Weigeren

Er zijn al diverse weigeringen op aanvragen van verschillende exploitanten van Sien door de rechter behandeld. De gemeente is hierin steeds in het gelijk gesteld. De huidige aanvraag loopt nog, maar daar is ook al een voorlopige voorziening van de rechter over gegaan. Ook hierin is de Schiedam weer in het gelijk gesteld.''

De horecagelegenheid is afgesloten. Zo is een stalen deur voor de ingang gezet zodat er daadwerkelijk niemand meer in kan. De advocaat van de exploitant - mr. Kuijpers - laat weten een kort geding aan te spannen tegen burgemeester Lamers omdat hij zou handelen in strijd met Europese regelgeving.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen