Volledig scherm
Andreas Rose, fractievoorzitter van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS).

Schiedams raadslid Andreas Rose plotseling overleden

De misschien wel bekendste mopperkont van Schiedam is niet meer. Raadslid Andreas Rose overleed woensdag plotseling op 57-jarige leeftijd, aan bloedvergiftiging.

Rose, fractievoorzitter van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS), begon zijn politieke carrière in 2005 voor Gemeente Belangen Schiedam (GBS). Toen die partij ophield te bestaan, richtte hij LOS op. Dat gebeurde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waar hij twee zetels pakte.

Zijn dood komt als donderslag bij heldere hemel. Dinsdag was hij nog aanwezig bij de commissievergadering, al zei hij toen al wel zich niet lekker te voelen. Rose verliet de bijeenkomst dan ook eerder. Woensdag overleed hij vlak voor deel 2 van die raadscommissie in het ziekenhuis waar hij eerder die middag was opgenomen. Zijn collega-raadsleden kregen het nieuws op het Stadskantoor te horen en reageerden aangeslagen.

,,Ik kan het gewoon niet bevatten, het is zo onwerkelijk en oneerlijk”, bracht partijgenoot Monique Rotteveel geëmotioneerd uit. ,,Dinsdag zei ik nog tegen hem: ‘Je zal wel griep hebben. Praat maar niet tegen mij, anders heb ik het morgen ook’. En nu is hij er al niet meer...”

Rose overleefde twee keer kanker. Zo werd in 2013 bij hem leukemie geconstateerd en nog niet zo lang geleden kampte hij met keelkanker. Maar hij bleef nuchter. Hij was in 2013 amper hersteld of hij diende een motie van wantrouwen in tegen het toenmalige college dat er volgens hem ‘niks van bakte’ omdat zij ex-burgemeester Wilma Verver liet wegkomen met een onduidelijke declaratie van 6.000 euro.

Hij zei toen in een interview met deze krant dat hij nog steeds dezelfde dingen belangrijk vond als vóór zijn ziekte. ,,Bovendien, de burgers hebben mij gekozen als raadslid. Zij verwachten dat ik mij voor 100 procent inzet. Ik heb geen zin om te piekeren”, aldus Rose.

Dat deed hij dan ook niet. Tenminste, niet in het openbaar. Wel wond hij zich zichtbaar op en werd soms zelfs boos. Vooral als het om onderwerpen ging die met de binnenstad te maken hadden. Rose was namelijk ook ondernemer, zo had hij in het centrum een bedrijf in barometers.

Met zijn bijdrages tijdens vergaderingen kreeg hij vaak de lachers op zijn hand, zoals tijdens de laatste begrotingsbehandeling toen hij een geestige verhandeling hield over milieu-activiste Greta Thunberg. Maar hij kon bij velen ook het bloed onder de nagels vandaan halen, bijvoorbeeld bij burgemeester Cor Lamers die hem vaak tot de orde riep. Waar Rose was, was reuring.

Maar een markant raadslid is niet meer. Rose kon fel reageren, maar was altijd eerlijk en kritisch en had het hart op de juiste plaats. Twee keer overleefde hij kanker, bloedvergiftiging werd hem uiteindelijk fataal. Het geluk was klaarblijkelijk niet voor de derde keer aan zijn zijde.

Het gemeentebestuur voelt het overlijden van de heer Rose als een groot verlies voor de Schiedamse gemeenschap. In de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad zal worden stil gestaan bij deze trieste gebeurtenis.

Rose laat een vrouw en twee kinderen achter.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen