De kop op de deur van het oude stadhuis, voor en na het herstel.
Volledig scherm
De kop op de deur van het oude stadhuis, voor en na het herstel. © Gemeente Schiedam

Schiedams stadhuis staat er weer netjes bij: renovatie na twee maanden klaar

Het oude stadhuis op de Grote Markt in Schiedam, is weer helemaal hersteld. De twee maanden durende renovatie is afgerond, het stadhuis gaat als 'nieuw' 2020 in.

De werkzaamheden bestonden onder meer uit het opnieuw schilderen van de kozijnen, ramen en deuren. In de liggende delen van de luiken was houtrot. Als het herstel klaar is, worden de luiken opnieuw geschilderd en teruggehangen.

Verder is het schilderwerk van de toren en de klokkenstoel hersteld. Ook is de kop van het houtsnijwerk van de leveranciersdeur onder het bordes teruggebracht en is er klein herstel aan het lijstwerk van de voordeur gedaan. Tot slot werd tijdens de schilderwerkzaamheden geconstateerd dat een aantal onderhoudswerkzaamheden nodig was aan de goten en loodafdekkingen. Deze zijn ook direct uitgevoerd. De werkzaamheden waren mogelijk dankzij de subsidieregeling voor onderhoud aan rijksmonumenten.

Het oude stadhuis is ruim 350 jaar oud en daarmee een van de oudste panden van Schiedam. De laatste vergadering van de gemeenteraad werd hier in januari 1973 gehouden.Tegenwoordig is er in een gedeelte van het pand Brasserie Stadhuis gevestigd, de andere ruimte wordt gebruikt voor trouwerijen, vergaderingen en representatieve doeleinden.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen