Volledig scherm
De jongste wethouder die Schiedam ooit had, is trots op de vele woningbouwproject. © Fred Libochant

Schiedams wethouder: 'Wij bouwen by far het meest'

Van de 54.000 nieuwe woningen die er tot 2030 worden gebouwd in de regio, neemt Schiedam er 4.000 voor zijn rekening. ,,Wij bouwen verhoudingsgewijs by far het meeste van alle steden'', stelt wethouder Fahid Minhas trots.

Veertien gemeenten in de regio willen het totale aantal woningen tot 2030 laten toenemen met 54.000. Dat is nodig om de sociale woningvoorraad op orde te krijgen. Schiedam neemt er van dat aantal 4.000 voor haar rekening. Dat zijn overigens niet allemaal sociale woningen. Schiedam kent, net als buurgemeenten Rotterdam en Vlaardingen, al een hoog percentage huizen in de goedkopere klassen.

Betere spreiding

De afspraken die vorige week zijn gemaakt tussen de verschillende steden zijn vooral ook bedoeld om ervoor te zorgen dat er in de toekomst sprake is van een betere spreiding. Daarom heeft de Schiedamse wethouder Fahid Minhas er samen met zijn Rotterdamse collega bij de provincie Zuid-Holland op toegezien dat dit ook gebeurt.

Quote

De provincie heeft toegezegd bij te sturen als dat nodig is

Fahid Minhas, wethouder Schiedam

,,De provincie heeft toegezegd de situatie te monitoren en bij te sturen als dat nodig is'', vertelt hij. ,,Er zal dus worden gehandhaafd. Dat is een wezenlijk verschil met hoe de situatie was. Iedereen moet nu zijn steentje bijdragen.''

Van het totale aantal woningen in Schiedam - 22.853 - is nu 63 procent sociale huur, dat is in 2030 57 procent. Toch zijn er dan 31 huizen meer. Minhas: ,,Het aantal blijft stabiel, maar we gaan wel de kwaliteit verhogen.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.