Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Schiedamse burgemeester wil snel verbod op lachgas: ‘Zag bij Brandersfeesten hoe flessen rondgingen’

Als het aan Schiedam ligt, geldt in de stad zo snel mogelijk een verbod op het gebruik, de verkoop én de levering van lachglas. Samen met andere steden werkt zij aan een wijziging van lokale regels. Ook Vlaardingse politici willen een verbod.

Het gebruik van lachgas is bezig aan een opmerkelijke opmars, vooral onder jongeren is de 'drug' populair. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte en soms sterke roes. In slechts een jaar tijd hebben er zich 960 incidenten voorgedaan en houden sommige gebruikers er verlammingsverschijnselen aan over.

Dat kan zo niet langer, vindt Denk Schiedam. De partij krijgt bijval van GroenLinks. ,,Een hele generatie jongeren loopt enorme gezondheidsrisico's door gebruik te maken van lachgas'', aldus Denk-fractievoorzitter Dogukan Ergin.

Quote

Een hele generatie jongeren loopt enorme gezondheidsrisico’s door gebruik te maken van lachgas

Dogukan Ergin

Ook burgemeester Cor Lamers is die mening toegedaan. ,,Ik erken het probleem. Tijdens de laatste Brandersfeesten liepen er grote groepen jongeren rond met flessen lachgas, de inhoud werd rijkelijk verdeeld'', zo zag hij met eigen ogen.

Hoewel er vanuit het rijk wordt gewerkt aan wetgeving, wil Lamers sneller overgaan tot actie. Samen met andere gemeenten kijkt hij naar de mogelijkheden van een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). ,,Daar zijn we nu mee bezig. Maar daar zitten nog wel wat juridische haken en ogen aan. We willen het gebruik van lachgas niet alleen verbieden, maar ook de levering en verkoop ervan. Dat vraagt om een gedegen voorbereiding, maar er wordt hard aan gewerkt.''

Slimmigheidje

Een toezegging die Ergin tevreden stemt: ,,Ik hoop dat er zo snel mogelijk een lokale aanpak komt met betrekking tot het gebruik van lachgas. We kunnen niet toe blijven kijken hoe lachgas een leven lang ellende kan veroorzaken voor onze jongeren.''

Quote

Ik hoop dat er zo snel mogelijk een lokale aanpak komt met betrekking tot het gebruik van lachgas. We kunnen niet toe blijven kijken hoe lachgas een leven lang ellende kan veroorza­ken voor onze jongeren

Dogukan Ergin

In Vlaardingen buigt de gemeenteraad zich vanavond over het voorstel van ONS.Vlaardingen om, in navolging van Arnhem, een totaalverbod op de verkoop van lachgas in te stellen.

Zo'n verbod leek juridisch onmogelijk, maar Arnhem denkt een slimmigheidje gevonden te hebben waardoor het nu alsnog kan. De gemeente gebruikt daar de Wet Milieubeheer voor. Die wet stelt dat verkopers van het gas de gevaren voor mens en milieu zo veel mogelijk dienen te voorkomen of beperken.

En laat lachgas, dat in andere gemeenten als doorsnee en dus legaal product wordt gezien, nou schadelijk zijn voor de gezondheid van gebruikers. Om die reden kan het nu dus tóch verboden worden. ONS.Vlaardingen wil dat het eigen stadsbestuur op dezelfde wijze naar lachgas gaat kijken.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen