Het terras van Zaalig op de Grote Markt in Schiedam, waar veel horeca is gevestigd.
Volledig scherm
Het terras van Zaalig op de Grote Markt in Schiedam, waar veel horeca is gevestigd. © ©Roel Dijkstra

Schiedamse horeca mag per 1 juni open met groter terras, daar waar dit mogelijk is

Schiedamse cafés en restaurants mogen per 1 juni 12.00 uur weer open met een groter terras, daar waar dit mogelijk is. 

De gemeente Schiedam heeft in overleg met Koninklijke Horeca Nederland en KHN afdeling Schiedam de richtlijnen vanuit het rijk verder uitgewerkt. Bezoekers moeten vooraf reserveren, er vindt een gezondheidscheck plaats en er mogen maximaal 30 gasten binnen zijn. Uiteraard moeten gasten 1,5 meter afstand houden. 

Eerder deze week waren de horeca-exploitanten nog teleurgesteld in burgemeester Cor Lamers. In een interview met Schie TV gaf hij aan dat de gemeente Schiedam de criteria met de horeca heeft gecommuniceerd. Daar zou men volgens de burgervader ‘mee uit de voeten kunnen’. Ook zou er overleg zijn met de ondernemers. Dat was echter niet het geval, zei Luuk Elderkamp van Lucas Drinkwinkel in een interview met deze website. 

Een gesprek op vrijdag klaarde de lucht. De ondernemers willen allemaal zo snel mogelijk aan de slag met de criteria die nu ook bij hen bekend zijn. 

Veilig

Het is van groot belang dat de uitbreiding van de terrassen veilig en verantwoord gebeurt. Om op 1 juni weer op een verantwoorde manier te kunnen opstarten heeft de gemeente een aantal richtlijnen opgesteld. 

,,Uitbreiding van een terras kan alleen als de buitenruimte dit ook mogelijk maakt”, benadrukt Lamers. ,,Er moet ook genoeg ruimte blijven voor voetgangers, hulpdiensten en gemeentelijke diensten. Het totaal aantal zitplaatsen op de terrassen mag niet meer zijn dan voor de corona-maatregelen en de grootte van het terras is maximaal een verdubbeling van het normale terras.”

Ook in Vlaardingen en Maassluis wordt gekeken naar de mogelijkheden om terrassen uit te breiden. De Maassluise wethouder Sjef Evers zei eerder deze week dat als op de Markt, waar veel horeca is gevestigd, de fontein wordt uitgezet er vanzelf meer ruimte ontstaat.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen