Lucas Drinkwinkel organiseerde de avond voor Koningsdag een livestream-feestje voor zijn klanten die vanwege het coronavirus noodgedwongen thuis zaten.
Volledig scherm
Lucas Drinkwinkel organiseerde de avond voor Koningsdag een livestream-feestje voor zijn klanten die vanwege het coronavirus noodgedwongen thuis zaten. © DIJKSTRA, ROEL

Schiedamse horeca teleurgesteld in burgemeester: ‘Er is helemaal geen overleg over opening op 1 juni’

De Schiedamse horeca zou uit de voeten kunnen met de criteria die door de gemeente als voorwaarde zijn gesteld om de terrassen op 1 juni weer te kunnen openen. Maar de ondernemers weten van niets, stelt Luuk Elderkamp (mede-eigenaar van Lucas Drinkwinkel) namens hen.

In een interview met Schie TV geeft burgemeester Cor Lamers aan dat de gemeente Schiedam de criteria met de horeca heeft gecommuniceerd. Daar zou men volgens de burgervader ‘mee uit de voeten kunnen’. Ook wil de gemeente meewerken aan een tijdelijke verruiming van de terrassen, daar waar dat mogelijk is.

Quote

Wij willen best investeren maar moeten wel weten wat wel en niet kan

Ondernemers

,,Dat verbaast ons enorm”, stelt Elderkamp. ,,Wij hebben allemaal stuk voor stuk contact gezocht met de gemeente maar krijgen elke keer te horen dat men wacht op de noodverordening. Er is helemaal geen sprake van overleg, zoals de burgemeester doet voorkomen.”

Ideeën

Ondertussen weten de ondernemers niet waar zij aan toe zijn. ,,Natuurlijk hebben we wel ideeën, die zouden we ook graag delen. Maar zolang je niet weet hoe groot je terras mag worden, kun je er ook niet naar handelen. Wij willen best investeren maar moeten wel weten wat wel en niet kan.”

Horeca Schiedam zou graag zien dat er een team wordt samengesteld, bestaande uit ambtenaren en ondernemers, dat gaat kijken naar de mogelijkheden per ondernemer zodat er snel duidelijkheid is. ,,Wij beseffen dat de spelregels dagelijks veranderen, dat het voor een gemeente ook lastig is dingen te interpreteren, maar samen moeten we er toch uit kunnen komen?”

Volgens een gemeentewoordvoerder is er afgelopen week nog contact geweest met de Schiedamse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. ,,We verwachten de horeca op korter termijn te kunnen informeren over de richtlijnen waar we nu aan werken”, zegt hij. ,,We gaan ze met individueel maatwerk samen met de horeca toepassen.”

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen