Volledig scherm
Bob (6) en Jezz (7) hebben graag les aan de statafels in hun school De Regenboog. © Joep van der Pal

Schiedamse Jezz (7): ‘staan is fijner dan zitten’

Staand leren lezen, schrijven en rekenen? Basisschool De Regenboog in Schiedam is razend enthousiast over de proef waaraan de school meedoet. De statafels in groep 3, 5 en 7, maken de kinderen rustiger. ,,Wat ons betreft, krijgt deze proef een vervolg.”

Jezz is maar wat blij met de statafels in haar klas. ,,Ik vind staan veel fijner dan zitten, dat is vervelend”, klinkt het oprecht uit de mond van de 7-jarige leerling van groep 3.

Sinds het begin van dit schooljaar heeft haar klas, maar ook de groepen 5 en 7, de beschikking over twee verstelbare tafels, die uitnodigen tot staand leren lezen, schrijven en rekenen.

Enthousiast

Docente Paula Klarholz is ook enthousiast. ,,Doordat kinderen moeten staan, verdwijnt de onrust uit hun lijf”, is haar ervaring. ,,Sommige kinderen vragen er inmiddels zelf om, zij vinden staand bezig zijn gewoon fijner. Knutselen bijvoorbeeld, dat nodigt uit tot bewegen. De statafels komen hun prestaties ten goede, opdrachten worden netter ingeleverd.”

Meestal kijkt Klarholz 's ochtends, bij binnenkomst van haar leerlingen, hoe de vlag erbij hangt. ,,Als er eentje onrustig is, kan die lekker even gaan staan. Dat helpt écht.”

Naast de verstelbare tafels - de arm moet haaks op het tafelblad rusten, zo demonstreert Jezz - levert het bedrijf Backshop ook bijbehorende matjes. ,,De mat veert mee, kinderen kunnen er lekker staand op wiebelen'', weet Klarholz. ,,Dat geeft hen een heel comfortabel gevoel.'' Jezz knikt: ,,Ja, want de grond is zo hard. De mat is lekker zacht. Ik kan er zelfs een beetje op springen.''

Concentreren

Ook de schoolleiding merkt dat sommige kinderen inderdaad aangeven dat zij staand werkend actiever zijn en zich beter kunnen concentreren op hun werk. ,,Er zijn leerlingen die last hebben van motorische onrust en dat krijgen andere kinderen ook weer mee”, aldus Kees van den Bosch, intern begeleider van De Regenboog.

Wat hem betreft krijgt de proef, die nog tot de kerstvakantie loopt, een vervolg. ,,Volgende week hebben we een gesprek met de maker van de tafels, waarin we evalueren maar ook naar de mogelijkheden kijken. De tafels zijn best prijzig, 400 euro per stuk, dus het schoolbestuur moet hier wel achter staan.”

Zeker is wel dat de proef in 2019 een vervolg krijgt op de Rotterdamse basisschool De Boog.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!