Volledig scherm
Een eventuele vuurwerkshow in Vlaardingen zal pas op zijn vroegst in 2021 plaatsvinden. © Pexels

Schiedamse vuurwerkshow laat nog op zich wachten

Áls Schiedam een vuurwerkverbod krijgt en de gemeenteraad een show wil, kan deze op zijn állervroegst pas in 2021 plaatsvinden.

Dat meldt de gemeente. Eerder schreef burgemeester Cor Lamers al zeer geïnteresseerd te zijn in de Rotterdamse aanpak. In de Maasstad is het de komende jaarwisseling in principe verboden om vuurwerk af te steken. Het mag alleen op aangewezen plekken.

Wanneer Schiedam dit model overneemt en daardoor kostbare zaken als het afsluiten van containers kan laten, gaat het college naar een show kijken. Voorwaarde is wel dat de gemeenteraad dat wil.

Onderzoek

Een gelopen race is zo'n show nog allerminst. ,,Het is de vraag of zonder landelijk verbod op vuurwerk hiermee de overlast elders in de gemeente zal afnemen. Daarnaast zijn de kosten hiervan nog niet onderzocht'', laat een woordvoerder weten. De gemeente verwacht dat een eventuele show op zijn állervroegst pas in 2021 kan plaatsvinden.

In een evaluatie constateert de gemeente dat de jaarwisseling een dure tijd is. De afgelopen vijf jaar vormen een schadepost van 256.103 euro. Dat komt neer op een gemiddeld schadebedrag van 0,65 euro per inwoner. Ter vergelijking: in Rotterdam gaat het om 0,44 euro, in Nissewaard 0,17 euro.

De raad vergadert dinsdag in commissieverband over de evaluatie.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen