De metro op de Hoekse Lijn rijdt storingsvrij en het aantal reizigers dat werd verwacht over drie jaar is nu al behaald.
Volledig scherm
De metro op de Hoekse Lijn rijdt storingsvrij en het aantal reizigers dat werd verwacht over drie jaar is nu al behaald. © ANP

Software Hoekse Lijn voldoet nog niet aan alle eisen, ook aan de perrons wordt nog gewerkt

De metro op de Hoekse Lijn mag dan storingsvrij rijden en nu al het aantal reizigers vervoeren dat pas over drie jaar werd verwacht, de software voldoet nog steeds niet alle eisen. Dat schrijft de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils in een brief aan de gemeenteraad.

De huidige software is echter veilig, benadrukt de bestuurder. Bombardier en de RET werken samen aan het up-to-date krijgen van de software, die voor de enorme vertraging voor de ingebruikname van de Hoekse Lijn zorgde.

Daarnaast is er nog een aantal andere zaken dat niet in orde is, zoals de gladheid van de perrons. Daarom zijn er nu tijdelijk antislipmatten neergelegd in afwachting van een permanente oplossing. De omgevingsvergunning voor het goederenvervoer naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen blijft ook een punt van aandacht. De omgevingsdienst Haaglanden beoordeelt momenteel de nieuwe berekeningen van Milieudienst DCMR naar aanleiding van de stikstofcrisis. Naar verwachting zou de vergunning dan in de tweede helft van het jaar kunnen worden verstrekt, zodat het goederenvervoer kan beginnen te rijden.

Zee

De aanleg van het laatste stukje van de Hoekse Lijn, naar het strand van Hoek van Holland, is ook van start gegaan. Het werk vindt plaats in nauwe samenwerking met omwonenden die voortdurend worden geïnformeerd. De oplevering van de 'metro naar zee' staat gepland voor het badseizoen van 2022.

Met de ondernemers die aan het Badwegplein zijn gevestigd - de Badweg ligt door het werk drie tot vier maanden open - wordt nog gekeken naar een terrassenplan.

De aanleg van het nieuwe station Hoek van Holland Strand begint naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar. Het station, plein en directe omgeving zouden dan medio 2022 klaar moeten zijn voor gebruik.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen