Spectaculaire militaire oefening Chinook helikopter

VideoHet leger oefent deze week in de haven van Rotterdam. Dat betekent dat je zomaar een chinook-helikopter kan zien overvliegen.

Het is een spectaculair gezicht: de ene na de andere marinier roetsjt aan een touw naar beneden. Met boven zich een bulderende chinook-helikopter en onder zich een schip in het klotsende water. En dat zonder de veiligheid van een klimuitrusting!

Het is dan ook niet zomaar een team dat deze week oefent in de Rotterdamse haven. Het zogeheten 23 Raiding Squadron komt in actie, een team dat onder extreme omstandigheden kan werken. Een chinook-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht bracht de leden van het Korps Mariniers vandaag naar Vlaardingen. Daar moesten zij een vrachtschip van DFDS proberen te ‘enteren’. Om hun doel – er zouden zomaar piraten aan boord kunnen zitten! – te bereiken, deden de dappere mannen en vrouwen een ‘fastrope’. Oftewel: zo snel mogelijk úit de helikoper en óp het schip. En dan zit er niets anders op dan, ongezekerd, in de wind te bungelen en te hopen dat je handen het touw goed vasthouden…

Ook de rest van de week oefent defensie in het havengebied, onder meer bij rederijen en bij de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Er zullen dus meer legervoertuigen te zien zijn.

Volledig scherm
Een marinier verlaat een Boeing Chinook helikopter via een touw, tijdens een zogenaamde 'fastrope' actie. © Jan de Groen

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen