Volledig scherm
Staalharderij Dominial © Google Street View

Staalharderij Dominial verwarmt ook buren in Schiedam

Staalharderij Dominal breidt niet alleen uit, de Schiedamse staalharderij verduurzaamt ook. Het familiebedrijf verwarmt met de restwarmte die zij gebruiken voor hun productie de buren, zoals Gusto MSC. Binnenkort volgt Hersbach en in de toekomst waarschijnlijk ook Mammoet.

Dominial is al jaren gevestigd op bedrijventerrein Vijfsluizen in Schiedam. De staalharderij geldt als een van de grootste van Nederland en België. Alles wat van staal is, wordt er in speciale ovens letterlijk hard gemaakt. Of dat nou keukenmessen, lepeltjes of grote tandwielen van bruggen en schepen zijn.

Het familiebedrijf is een vreemde eend in de bijt, tussen alle voornamelijk offshore-buren. Om ook een goede buur te zijn, bedacht Dominial een manier om van haar restwarmt af te komen. Dit gebeurt door middel van een speciale leiding die uitkomt in een zogeheten warmtewisselaar. Het apparaat zorgt ervoor dat Dominial koel water krijgt en de buren warmte.

Warmtenet

,,Aanvankelijk hadden we het idee om een warmtenet aan te leggen. We waren op zoek naar een manier om onze warmte terug te winnen'', vertelt Michiel Hersbach, coördinator en vertegenwoordiger van de derde generatie in het familiebedrijf.

,,Dat blijkt niet mogelijk, maar dit is wel een heel inventieve oplossing. Ik ken zelf geen bedrijven die dit toepassen. Het mes snijdt aan twee kanten. Wij zijn van ons warme water af dat een temperatuur van 40 graden celcius heeft, buurbedrijven krijgen er gratis warmte voor terug. Wij hoeven hier niet aan te verdienen.''

Quote

Het mes snijdt aan twee kanten: wij geven onzd warmte aan de buren

Michiel Hersbach

Het scheelt Dominial namelijk ook in de portemonnee, want het koelen van warmte kost energie. ,,Het gaat wel om extra warmte die we aan onze buren geven. Het is dus niet zo dat wij het hele pand of terrein verwarmen'', benadrukt Hersbach.

Gusto MSC, dat naast Dominial is gevestigd, was de eerste onderneming die kan profiteren van de restwarmte. ,,Dat was eigenlijk een soort pilot om te zien of het werkt'', legt Hersbach uit. ,,Dat is het geval. We gaan nu een zelfde leiding naar Hersbach leggen, want aan de andere kant gevestigd is. Ook zijn we in gesprek met Mammoet dat eveneens interesse heeft.''

Naast de inventieve oplossing breidt Dominial ook uit. Zo heeft de staalharderij aan de overkant van de straat een loods ingericht waar vier nieuwe ovens staan, die energiezuiniger en dus duurzamer zijn.

,,Met de nieuwe ovens willen we de komende jaren het verschil maken. Niet alleen in de productie, maar ook in het verduurzamen. Want dat moeten alle bedrijven, ook die gas gebruiken zoals wij.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen