Volledig scherm
Zodra de Koemarkt in het centrum van Schiedam is aangepakt, zullen de 'koeien' terugkeren. © Roel Dijkstra

Stadsentree Schiedam wordt opgefleurd, ook 'koeien' keren terug

Het Schiedamse stadsbestuur gaat in gesprek met de eigenaren van de panden waar supermarkt COOP is gevestigd en de vereniging van eigenaren van de flats aan de Louis Raemakersstraat om te zien wat de mogelijkheden zijn voor het 'opfleuren' van deze gebouwen.

De toezegging volgt op een verzoek van de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling. ,,Jaarlijks betreden tienduizenden bezoekers Schiedam via het plein 1940-1945'', weet Denk-fractievoorzitter Dogukan Ergin. ,,Daarmee is het een van de meest gebruikte entrees. Maar de gevels moeten echt opgefleurd worden, want die zijn nu niet entreewaardig. Wij denken dan bijvoorbeeld aan 3D-gevelbeschilderingen.''

Quote

Het is een van de meest gebruikte entrees. De gevels moeten echt opgefleurd worden

Dogukan Ergin

,,Een sympathiek verzoek'', reageert wethouder Fahid Minhas. ,,Daarom gaan we op korte termijn het gesprek aan, want ook wij vinden dat dit stukje opgefleurd kan worden.''

Koeien

Ook zullen, zodra de Koemarkt in het centrum van Schiedam is aangepakt, de 'koeien' terugkeren. Die belofte deed wethouder Marcel Bregman na vragen van het AOV. ,,Dat is de afspraak en dat blijft zo. Bert en Birgit staan nu 'gestald' aan de Harreweg in Noord, maar horen in het centrum thuis'', meent hij.

De bronzen beelden werden op 6 februari 1998 door toenmalig wethouder Hafkamp onthuld op de Koemarkt. De koeien, kunstenaar Arjen Lancel liet zich inspireren door de naam van het plein omdat daarmee eer werd gedaan aan het verleden - een veehandel - werden al snel omgedoopt tot Bert en Birgit. Zij vielen in de smaak bij het publiek. Totdat het plein in 2010 op de schop ging voor een herinrichting. Toen belandde 'het echtpaar' in het depot.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen