Volledig scherm
De stadskraan is in 2013 van de Westhavenkade verwijderd. © Roel Dijkstra

Stadskraan Vlaardingen krijgt tweede leven

De Stadskraan van Vlaardingen ligt nu nog weg te rotten in een loods. Maar, het iconische werktuig keert terug aan de Westhavenkade.

De replica van een negentiende-eeuwse houten havenkraan was aangetast door zwammen. Het rottende bouwwerk werd in 2013 weggehaald om te voorkomen dat deze bij de eerstvolgende herfststorm zou omwaaien.

De vorig jaar opgerichte Stichting Stadskraan Vlaardingen houdt in november een kick-off evenement. Eerst moet de gemeente de bouwtekeningen en constructieberekeningen definitief goedkeuren. Vermoedelijk krijgt de stichting volgende maand groen licht.

Specialisten begonnen vorige week met het demonteren van de kraan, om zo tot inzicht te komen wat er nog te redden valt. ,,We willen zo veel mogelijk gebruik maken van de bestaande constructie’’, laat bestuurslid Siem van der Marel weten. ,,Helaas is de hoofdconstructie niet meer te redden. Zowel de kraanbalk als de staartbalk is aan het rotten.’’

De kraan die in 1996 geplaatst werd voor het huidige Museum Vlaardingen, toen heette het nog het Visserijmuseum, kostte destijds 800.000 gulden. Hoeveel de restauratie kost, is niet duidelijk. ,,Daar wordt naar gekeken, daar kan ik nog geen duidelijkheid over geven.’’ Wat wel helder is, is dat de stichting fondsen moet werven om het project te bekostigen. Van dat geld worden lespakketten en een educatieprogramma gemaakt.

Van der Marel durft niet te zeggen op welke datum de havenkraan weer langs de Vlaardingse haven prijkt. ,,Dat kan nog wel een jaar duren’’, voorspelt hij voorzichtig. ,,Het duurt allemaal wel even. Ik had van tevoren niet bedacht dat er zo veel tijd in zou zitten.’’

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen