Stedelijk Museum Schiedam ontving eerder deze maand ook een eenmalige subsidie van de BankGiro Loterij van 4 ton.
Volledig scherm
Stedelijk Museum Schiedam ontving eerder deze maand ook een eenmalige subsidie van de BankGiro Loterij van 4 ton. © Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam in de race voor rijkssubsidie van 1 miljoen euro

Stedelijk Museum Schiedam maakt kans op een rijkssubsidie van vier jaar lang 2,5 ton. Het museum wil de investering gebruiken voor de presentatie van nieuwe vormen van kunst, in combinatie met de eigen collectie.

Daarbij gaat het om kunst die voortkomt uit bijvoorbeeld online-cultuur, de mode- of muziekwereld of kunst die is geworteld in niet-westerse tradities. Er komt ieder jaar een programma met een tentoonstelling en evenementen.

De provincie Zuid-Holland heeft het Stedelijk Museum voorgedragen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. ‘Wij waarderen het lef van het Stedelijk Museum Schiedam en zien dat dit de afgelopen jaren heeft geleid tot succesvolle tentoonstellingen, waar ook nieuwe doelgroepen op af kwamen’, schrijft de adviescommissie die verantwoordelijk is voor de voordracht. ‘Met de impuls van het Rijk en de opgebouwde kennis en ervaring kan het museum verder werken aan verbreding van publiek en binding met wat speelt in de samenleving.’

,,We zijn blij verrast en vereerd door de voordracht”, reageert directeur Deirdre Carasso. ,,Het gaat voor ons een groot verschil maken bij de uitvoering van onze plannen. We hebben een missie die sterk is gericht op de samenleving. Met deze investering kunnen we nu ruimte bieden aan nieuwe kunstvormen die in de samenleving een grote rol spelen, maar vaak nog niet in musea te zien zijn.”

Ook cultuurwethouder Duncan Ruseler is enthousiast: ,,We zijn trots dat we een museum van nationale allure binnen onze stadsgrenzen hebben, dat zich tegelijkertijd met de stad verbindt.”

Elke provincie mocht één museum voordragen. Zuid-Holland ontving 19 aanvragen. Het Stedelijk heeft tot eind van de maand om de plannen verder uit te werken en in te dienen bij het rijk. Uiterlijk op Prinsjesdag is duidelijk of de subsidie ook daadwerkelijk wordt toegekend.

Stedelijk Museum Schiedam trok in 2019 iets meer dan 71.000 bezoekers, een stijging van bijna 34 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook won het vorig jaar de BankGiro Loterij Museumprijs en ontving het begin deze maand nog eens een eenmalige subsidie van 4 ton.

De tentoonstelling Modest Fashion die tot en met begin februari was te zien, is een voorbeeld van de nieuwe programmalijn. Die ging - met kunst en mode - over het internationale fenomeen modest fashion en was ook gericht op nieuwe doelgroepen.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen