Stichting Monstersche Sluis wacht schadevergoeding niet langer af en start met reparatie van scheuren
Het onderhoud aan de Monstersche Sluis in Maassluis is maandag begonnen. Het metselwerk wordt aangepakt en de scheuren in het gewelf worden gerepareerd. Naar verwachting duren de werkzaamheden zo’n vier weken. De scheepvaart wordt hierbij zo min mogelijk belemmerd.
De scheuren in het gewelf zijn mede veroorzaakt door bouwwerkzaamheden aan de Noorddijk. In 2020 kreeg de Monstersche Sluis daardoor zwaar bouwverkeer te verduren. De veroorzaakte schade bedraagt zo’n 15.000 euro exclusief btw, waar de stichting het bouwbedrijf aansprakelijk voor stelt.
,,Die zaak loopt nog steeds, er wordt ontzettend moeilijk over gedaan. Omdat de schade al in 2020 is ontstaan en alleen maar erger wordt, hebben we besloten die nu mee te nemen met de andere onderhoudswerkzaamheden. De kosten willen we nog steeds verhalen”, aldus Bert de Reuver, bestuursvoorzitter van de Stichting Monstersche Sluis.
Naast het onderhoud aan de sluis herstelt de gemeente het metselwerk van de trappen naast de sluis. De werkzaamheden duren tot eind april. Het vaarseizoen, dat 15 april begint, komt hierbij volgens de stichting niet in het gedrang. ,,We hebben met de aannemer afgesproken dat de sluis in het weekend gewoon open kan.”
Oude glorie
Het historische bouwwerk midden in het centrum van Maassluis dateert uit 1602, maar werd in de jaren 70 afgesloten voor de scheepvaart. In september 2018 werd de sluis officieel heropend. Vlak daarvoor is onder meer het metselwerk aangepakt en zijn de sluisdeuren vervangen. Later zijn twee loopbruggen geplaatst, waarmee de sluis volledig in zijn oude glorie hersteld is.
Sinds de heropening kunnen schepen er in het vaarseizoen op vrijdag, zaterdag en zondag op vaste tijden doorheen. De sluis wordt dan bediend door twintig gecertificeerde sluiswachters die, eveneens vrijwillig, zorg dragen voor het klein onderhoud van het rijksmonument .
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
regiobytes
Kaj Gorgels op Ibiza bezocht door Special Forces VIPS-staflid en Danique Bossers op de lange lat in Oostenrijk
Berichtjes van de sterren op sociale media: wij smullen ervan. Voor de rubriek Regiobytes struint de redactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekende Nederlanders uit ons gebied. -
PREMIUM
Uitgaanspubliek wil de nachtbus terug: ‘Ik ga geen 70 euro betalen voor een taxi naar huis’
Na het stappen in Rotterdam zaterdagnacht met de taxi naar huis in Schiedam? Veel jongeren krabben zich achter de oren bij zo’n taxiritje. Van de Coolsingel naar Schiedam-Kethel kost toch al gauw 70 euro. De bobbus en de nachtmetro moeten daarom snel terugkomen. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Den Eerste Snik gaat (nu echt) eindelijk het water in
Eindelijk is het zover in Maassluis. Den Eerste Snik wordt officieel te water gelaten en dan wordt ook de naam, de échte, onthuld. Twee keer ging dat niet door vanwege corona, nu staat 9 april omcirkeld in de agenda.
-
PREMIUM
Schade aan omgeving door bouw in Maassluis is duidelijk, maar wie gaat het betalen?
-
-
-
PREMIUM
Roeken kunnen voorlopig in de boom blijven zitten: rechter zet streep door kap van bomen
Het roekenbos aan de Sportlaan in Maassluis blijft voorlopig nog even staan. De rechter heeft een streep gezet door de kap van 36 bomen. Die moeten wijken voor de bouw van een nieuwe sporthal. De vogels kunnen de komende maanden nog neerstrijken in hun nestje. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.