Volledig scherm
De voormalige Werf Gusto. © Historische Vereniging Schiedam

Stichting Werf Gusto schrijft Russische ambassade aan om drijvende kraan

De stichting Erfgoed Werf Gusto mag dan nog geen reactie hebben ontvangen vanuit Rusland, voorzitter Dirk Allewelt houdt goede hoop dat zijn plan om de drijvende kraan uit 1942 in 2022 naar Nederland te halen om in de Schiedamse Wilhelminahaven een bezienswaardigheid te worden, werkelijkheid wordt. Hij heeft inmiddels ook de Russische ambassade aangeschreven.

'Nummer 787' is de enige nog operationele kraan van Gusto, de roemruchte Schiedamse werf die in 1978 noodgedwongen de deuren moest sluiten. De kraan, die nog dagelijks gebruikt wordt in Sint Petersburg wordt waarschijnlijk later dit jaar overbodig.

,,Ik heb inmiddels verschillende contacten in Rusland'', vertelt Allewelt. ,,Naast de brief aan de ambassade heb ik ook een schrijven gestuurd aan de overkoepelende organisatie in Rusland van scheepswerven, evenals aan de directeur van de Admiraliteits Scheepswerf in Sint Petersburg. Ik hoop op positieve reacties.''

Quote

Ik heb inmiddels verschil­len­de contacten in Rusland

Dirk Allewelt

Als 'nummer 787' in Schiedam beland, ziet Allewelt de kraan het liefst bij de afbouwsteiger die ter hoogte van het bedrijf Hatenboer ligt, afmeren. Ook die firma is door de stichting aangeschreven.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen