Stille tocht voor Graciëla meer dan een eerbetoon

videoDe stille tocht voor de vorig jaar omgebrachte Graciëla Gomes Rodrigues was meer dan een herdenking. ,,We hebben een boodschap willen meegeven aan anderen die in een relatie zitten waar ze niet meer uitkomen", zegt Graciëla's broer Gilliard Gomes Rodriges.

Graciëla werd in de nacht van 21 op 22 september vorig jaar doodgestoken. Haar lichaam is  in een greppel bij de Krabbeplas in Vlaardingen gevonden. Kort daarop werd haar ex-vriend aangehouden.

Ongeveer 200 mensen liepen vanmiddag mee in de tocht,  die  langs plekken voerde die belangrijk zijn geweest voor Graciëla en eindigde met muziek en gedichten op het Heemraadsplein. Op verzoek van de familie sprak een vertegenwoordiger van Stichting Arosa over wat slachtoffers van huiselijk geweld en hun omgeving kunnen doen om het geweld te stoppen. Gomes Rodriges: ,,Ik wil voorkomen dat we over een tijdje in de krant moeten lezen dat dat wat er met mijn zusje is gebeurd, óók een ander is overkomen. Als je in een gewelddadige relatie zit, echt, bel Arosa, daar weten ze wat je kunt doen."

Gomes Rodriges is geroerd door de hoeveelheid mensen die zijn gekomen en, ondanks het slechte weer, de hele tocht en ceremonie hebben meegemaakt. ,,Deze dag zal altijd heel zwaar voor ons blijven", zeg Gomes Rodriges, ,,Maar dat de stad zo met ons meeleeft, verzacht de pijn even. Een heel klein beetje."

Volledig scherm
Nabestaanden van Graciela Gomes Rodrigues houden herdenkingstocht langs belangrijke plaatsen in haar leven. © Jan Kok

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!