Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Storm op Twitter zorgt ervoor dat man tóch afscheid kan nemen van zijn overleden broer

Op sociale media regent het reacties naar aanleiding van een tweet van een man die er schande van spreekt dat hij van de gemeente Schiedam geen afscheid mag nemen van zijn onlangs overleden broer, die dakloos was. Uit ‘coulance’ mag de familie nu toch wél afscheid nemen.

Han de Jonge vindt dat de gemeente zich op een ‘walgelijke manier opstelt’. Zijn broer, die dakloos was en schulden had, is donderdag dood gevonden. ‘Wij mogen hem niet zien, geen afscheid nemen, weten niet waar hij nu is, mogen niet aanwezig zijn bij de crematie’, zo schrijft hij op Twitter. Zijn tweet maakte veel los bij mede-Twitteraars. Het bericht kreeg zo'n 475 reacties en werd bijna 400 keer gedeeld.  De Jonge laat weten zijn tweet niet te willen toelichten.

Kosten

,,Als iemand overlijdt en er blijken geen middelen om de begrafenis of crematie uit te bekostigen, dan zoekt de gemeente contact met de nabestaanden. De vraag aan hen is of zij de kosten willen dragen”, legt een woordvoerder van de gemeente Schiedam de procedure uit.

Quote

Als iemand overlijdt en er blijken geen middelen om de begrafenis of crematie uit te bekostigen, dan zoekt de gemeente contact met de nabestaan­den

Als niemand de kosten op zich kan of wil nemen, is een gemeente wettelijk verplicht zorg te dragen voor een ordentelijke crematie of begrafenis. De gemeente betaalt dan de kosten voor de uitvaart. Die wordt sober uitgevoerd, dus zonder herdenkingsdienst of iets dergelijks. Er is dan standaard geen mogelijkheid om afscheid te nemen.

Coulance

,,Wij betreuren het dat de familie op deze wijze via social media reageert”, gaat de zegsman verder. ,,De gemeente zoekt altijd eerst contact met de familie. De familie gaf aan de kosten voor de crematie niet op zich te nemen. Daarom voorziet de gemeente hierin. Bij wijze van coulance kunnen de naaste familieleden voorafgaand aan de crematie afscheid nemen van de overledene. Wij hebben hierover contact met de familie.”

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen