Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Funda

Strengere regels in Maassluis: 'Opkopen panden voor arbeiders moet stoppen'

Huizen letterlijk volgestopt met arbeidsmigranten: de gemeente Maassluis wil het niet meer. Aangescherpte regels moeten vanaf vandaag voorkomen dat het nog gebeurt.

De gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met een aanscherping van de regels. Daardoor moet het voor uitzendbureaus minder aantrekkelijk worden om panden op te kopen, deze op te delen en te verhuren aan arbeidsmigranten.

Dat verhuren mag voortaan namelijk alleen nog aan mensen die 'duurzaam met elkaar samenleven, samen een huishouden vormen en dus gebruikmaken van gezamenlijke voorzieningen'. De gemeente doelt onder meer op gezinnen, stellen en vrienden.

Arbeiders uit Oost-Europa die elkaar niet kennen en door een uitzendbureau in hetzelfde huis worden ondergebracht, vallen níet in deze categorie.

Losse kamers

In Maassluis staan zo'n 900 inwoners uit Midden- en Oost-Europa ingeschreven, waarvan 'een groot deel' arbeidsmigrant is. Verder schat de gemeente dat in de stad nog enkele honderden niet-ingeschrevenen verblijven in 'op papier leegstaande woningen'.

De gemeente houdt geen aparte registratie van klachten over arbeidsmigranten bij, maar zegt wel steeds vaker geconfronteerd te worden met panden die worden opgekocht om te verhuren óf te splitsen in losse kamers.

Niet de bedoeling, vindt het stadsbestuur. ,,Woningen zijn bedoeld om er in te wonen door een huishouden, niet om kamergewijs te exploiteren door bedrijven die arbeidsmigranten zo maximaal laten betalen voor minimale huisvesting."

Overbewoning zorgt voor overlast, constateert de gemeente. ,,Ook ondermijnt het de sociale cohesie in de buurt."

Polenhotel

In Vlaardingen speelt dezelfde discussie. Het stadsbestuur werkt daar eveneens aan een maatregelenpakket om het massaal opkopen van woningen tegen te gaan.

Zo stelt zij voor om vaker te controleren op overbewoning, de regels aan te scherpen en te helpen bij de ontwikkeling van grotere complexen speciaal voor arbeidsmigranten. Het vraagstuk is extra actueel nu 'Polenhotel' De Valkenhof in december tegen de vlakte gaat.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen