Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

'Terwijl zijn vrouw bloed spuugde, rookte R. rustig sigaretje'

Maurice R. uit Maasland draait, als het aan justitie ligt, tien jaar de cel in voor de dood van zijn vrouw. Ze viel niet van de trap, maar kreeg een dodelijk pak slaag, zo is na tweeëneenhalf jaar onderzoek duidelijk voor de aanklagers.

Sinds de nacht van 10 op 11 juni 2017 draaide het om de vraag: viel Judith dronken van de trap, of werd ze geslagen en kreeg ze een duw, of werd ze geslagen en viel ze toen. Drie scenario's waarover zeven deskundigen rapporten schreven, vragen beantwoordden en nader onderzoek deden.

Gistermorgen stelde de aanklager na al die maanden onderzoek dat het er eigenlijk niet toe deed of ze van de trap gevallen of geduwd was. De conclusie die vrijwel alle onderzoekers deelden was dat de wonden op haar hoofd haar dood veroorzaakt hebben. En juist die wonden kwamen niet van de trap, zo stelden ze. Die moesten zijn veroorzaakt door klappen die ze kreeg. Slaag die ze, volgens de aanklager, kreeg van haar echtgenoot bij een van de zovele dronken ruzies tussen het stel.

Ongeluk

Onzin, stelde gisteren advocaat Maarten Eckhardt. ,,Alles is onderzocht, behalve het meest waarschijnlijke scenario dat ze een ongeluk kreeg. Hier zit een man die zijn vrouw kwijt is, zijn baken, die ondanks alle ruzies hem de hand boven het hoofd hield.''

Voor het Openbaar Ministerie bevestigen die ruzies tussen het stel, waarbij volgens bekenden steeds vaker geweld aan te pas kwam, én het gedrag van Maurice R. dat hij zijn vrouw om het leven bracht.

Bezoek nicht

Pas na anderhalf uur belde hij volgens het OM naar 112, ondanks het feit dat zijn vrouw niet bij bewustzijn was, er bloed uit haar oor kwam en ze rochelend ademhaalde. In de tussentijd stond hij in de tuin te roken en vertelde niets over de toestand van zijn vrouw tegen de nicht die na middernacht nog een tas kwam halen. Hij zweeg tegenover de politie over het bezoek van de nicht en de appjes die hij naar een buurvrouw had gestuurd. Hij zei dat hij geslapen had.

Volgens Eckhardt moet wat R. zei verklaard worden doordat hij de politie wilde helpen. ,,Hij wilde juist behulpzaam zijn. Daarom geeft hij antwoord op alle vragen en vult dingen in die soms achteraf niet waar blijken. En wat buren allemaal zeggen: Dat is sfeer. Op sfeer is nog nooit iemand veroordeeld.''

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen