Volledig scherm
Foto ter illustratie. © DCMR

Tientallen klachten van stofoverlast in Hoek van Holland door harde wind

updateBewoners van Hoek van Holland hebben de afgelopen dagen massaal geklaagd over stofoverlast. Milieudienst DCMR kreeg sinds zaterdagmiddag wel 43 meldingen binnen van een zwarte stof op de tuintafels, vensterbanken en auto’s. De vermoedelijke oorzaak: door de harde wind waaide stof van kolen van het bedrijf EMO B.V. naar Hoek van Holland.

De meldingen werden gedaan door bewoners vanuit het hele gebied. In het weekend was de oorzaak van de stofoverlast onbekend en deed de milieudienst onderzoek naar de bron. Vanochtend liet DCMR weten dat het stof vermoedelijk afkomstig is van het bedrijf EMO B.V. op de Maasvlakte, dat kolen en erts overslaat. 

Het bedrijf had van tevoren al een bedrijfsmelding gedaan dat er in verband met de harde wind mogelijk stofoverlast zou kunnen ontstaan, volgens DCMR-woordvoerder Wilco Lindenberg. Daarom zou EMO de kolen op het terrein extra sproeien, om de kans op verwaaiing van de kolen (met stof als resultaat) te verkleinen. 

Extra toezicht

De milieudienst zegt door te gaan met het onderzoek naar de bron van het stof, om zeker te weten dat het om het bedrijf in de Maasvlakte gaat dat de overlast veroorzaakte. Als dat zo is, ‘dan zullen we hen aanschrijven om in de toekomst betere maatregelen te treffen om stofoverlast te voorkomen’. ,,Daar zullen we dan ook extra toezicht op houden’’, zegt Lindenberg.

EMO B.V. zegt het onderzoek van DCMR af te wachten. ,,Mocht het stof inderdaad van ons vandaan komen, dan betreuren we dat en bieden we onze excuses aan. Ook nemen we dan contact op met gedupeerden", zegt EMO-woordvoerder Esther Erkelens. Om stofoverlast in de toekomst zoveel mogelijk te beperken, werkt EMO binnenkort met een nieuw meetsysteem. Daarmee kan het bedrijf volgens Erkelens beter monitoren hoeveel stof er vrijkomt en daarop inspelen. Bijvoorbeeld met door extra water te sproeien. 

Bewoners die last hebben van stof, kunnen hiervan een melding maken op de website van DCMR.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen