Volledig scherm
© EPA

Twee jaar cel voor hacker uit Maassluis die duizenden euro’s stal vanaf zolderkamer bij ouders

Vanuit de zolder in zijn ouderlijk huis wist Tarik B. uit Maassluis zo’n 21.000 computers te hacken en ruim 17.000 euro te stelen. Het levert hem een gevangenisstraf van twee jaar op, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet hij 39.000 euro schadevergoeding betalen.

De man handelde in het eerste half jaar van 2016 vanuit zijn ouderlijk huis, op een zolderkamer. Hij zou uit naam van onder meer PostNL e-mails hebben gestuurd met malware. Doordat mensen op een dergelijke link klikten, kreeg hij volledige toegang tot hun computer. Ook zette hij onder valse namen berichten als ‘Turken stelen mijn chopper, help!’ en ‘Marokkanen slopen mijn Suzuki GSX-R1000, wie kent de daders?!’ op forums.

‘Zeer geraffineerde werkwijze’

Via zijn malware kreeg B. toegang tot privébestanden en verzekeringen. Ook kon hij online aankopen doen en via internetbankieren geld overmaken van klanten van ING. Zelfs de computer van Herna Verhagen, voorzitter van de raad van bestuur van PostNL, werd door hem gekraakt. De Maassluizer misbruikte haar e-mailadressen waardoor mensen in haar netwerk verleid werden om te klikken op malware.

De officier van justitie sprak van een zeer geraffineerde werkwijze, waarbij de verdachte ‘zijn slachtoffers bespeelde’. ,,Hij slingerde fake news de wereld in. Wilde zogenaamd mensen helpen die waren bestolen door Marokkanen, maar ondertussen stal hij zelf. Ook maakte hij misbruik van het vertrouwen dat een bedrijf als PostNL heeft bij klanten. Al met al heeft hij in een half jaar tijd zo’n 180 mensen ‘besmet’ en ING gedupeerd voor duizenden euro’s.’’

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen