Volledig scherm
De Nationale Bioscoopbon. © ANP

Verontwaardiging onder Schiedamse vrijwilligers: geen Proosje-munten als bedankje

Verontwaardiging alom over de bioscoopbon voor de Schiedamse vrijwilligers. Normaliter kregen zij - evenals de ambtenaren - bij wijze van kerstpakket de Proosje-munten die in de hele stad besteed kunnen worden. ,,Het is schandalig dat zij afgescheept worden met een bon op zaterdagmorgen.''

Quote

Ik vind echt dat we hier een punt van moeten maken

Monique Rotteveel (LOS)

Proosje geldt al jaren als het stadssymbool van Schiedam. Harr Wiegman, de geestelijk vader van het stripfiguurtje, ontwierp een paar jaar geleden zelfs een munt ter waarde van 5 euro. Ambtenaren, maar ook vrijwilligers ontvingen die in plaats van een kerstpakket. De munten kunnen worden uitgegeven in Schiedam. Een manier om de lokale economie te laten profiteren.

Dit jaar vissen de vrijwilligers echter achter het net. Voor hen geen Proosje-munten, maar een bioscoopbon van Euroscoop. Zij mogen op zaterdag 7 december om 10.00 uur naar de film. ,,Schandalig'', zo stelt Monique Rotteveel, raadslid van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS). ,,De vrijwilligers worden nu afgescheept met een bioscoopbezoek op zaterdagmorgen, terwijl dit nu juist vaak het moment is dat zij met hun vrijwilligerswerk bezig zijn. Bovendien is het openbaar vervoer op zaterdagmorgen nou ook niet geweldig, dus is het voor sommige mensen vrij lastig om bij Euroscoop te komen.''

LOS krijgt bijval van partijen als GroenLinks, PvdA en OuderenPartij Schiedam. Rotteveel zal mede namens hen het stadsbestuur aankomende dinsdag tijdens een vergadering van de raadscommissie om opheldering vragen. ,,Ik vind echt dat we hier een punt van moeten maken'', benadrukt zij.

Ook op sociale media regent het negatieve reacties. Van Nel van Oudenaarde bijvoorbeeld, al jaren actief in de wijk Oost voor onder andere de bewonersvereniging. 'Jammer, het was veel leuker geweest als vrijwilligers ook muntjes hadden gekregen. Maar nee, het wordt een bioscoop op zaterdagmorgen, daar komt men goedkoop vanaf', schrijft zij op Twitter.

Toename

Volgens een gemeentewoordvoerster is er voor een nieuw geschenk gekozen omdat het aantal geregistreerde vrijwilligers flink is toegenomen.

,,Deze mooie ontwikkeling betekent ook dat het budget het afgelopen jaar werd overschreden. Hierdoor is het dit jaar niet mogelijk om alle vrijwilligers opnieuw Proosjes aan te bieden. Om de vrijwilligers ook iets extra's te bieden is er gekozen voor een feestelijke ochtend op de nationale vrijwilligersdag. Die is op zaterdag 7 december'', aldus de zegsvrouw.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen