Volledig scherm
Said A. is opgeknapt nu hij zijn medicatie weer gebruikt. © Jan Hensema

Verwarde buurman stichtte brand in eigen tuin: 'Hij kreeg geen hulp'

Jarenlang dreef Said A. (47) uit Vlaardingen zijn buren tot wanhoop. Pas toen de verwarde man brand in zijn tuin stichtte, pakte de politie hem op. Volgens zijn advocaat zijn hulpdiensten ernstig tekortgeschoten.

Honderden keren belden bewoners van de Timorstraat in Vlaardingen de afgelopen jaren de politie. Gek als zij werden van hun wispelturige buurman, die op 'slechte' momenten rondliep in zijn gewaad en de buurt angst inboezemde. Brandstichting in zijn voortuin kostte hem dit voorjaar zijn vrijheid.

A. verkeerde op dat moment in een psychose, zei hij gisteren tijdens een pro-formazitting. ,,Ik had een aansteker in mijn hand, maar niets om te roken. Toen werden de folders bezorgd en stak ik ze aan. Ik heb het vuur snel uitgemaakt.''

Buren - van wie bij enkelen in het huurcontract staat dat zij niet over de man mogen klagen - verklaarden vlammen van anderhalve meter hoog te hebben gezien. A. ontkent: ,,Ik heb niemand kwaad willen doen.''

Medicatie

Quote

De crisis­dienst vond het niet nodig om te komen. Stuitend. Dit had voorkomen kunnen worden

advocaat van SaidA.

Maanden vóór dat incident stopte hij met zijn medicatie. Volgens zijn advocaat omdat hij baalde van de injectie die hij van de huisarts in zijn bil had gekregen. De plek deed lang zeer.

Sindsdien ging het bergafwaarts. In de anderhalve week voorafgaand aan de brandstichting werd twee keer de psychiatrische crisisdienst gewaarschuwd. ,,Men vond het niet nodig om te komen. Hij was onlangs bekeken en hoefde niet opgenomen te worden. Stuitend. Dit had voorkomen kunnen worden'', zegt zijn advocaat.

Volgens A. hadden de buren 'de pik' op hem. ,,Misschien omdat ik de enige Marokkaan in de straat was. Nooit zijn ze naar me toe gekomen om te vertellen wat hen dwars zat.'' Na zijn arrestatie werd A. op de psychiatrische afdeling van de gevangenis opgenomen. De rechter besloot gisteren dat hij daar de komende maanden blijft.

Dakloos

Enerzijds om zijn psyche te laten onderzoeken, anderzijds omdat A. inmiddels dakloos is: na de brandstichting zegde de bewindvoerder van A. het huurcontract op.

De advocaat overweegt een klacht in te dienen tegen de betrokken hulpinstantie: ,,Ik vind niet dat mijn cliënt de dupe moet worden van een instelling die geen geld aan hem wil besteden.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen