Volledig scherm
Het stadhuis in Vlaardingen. © Archieffoto Joep van der Pal

Vlaardingen controleert nauwelijks bonnetjes van raadsleden

De gemeente Vlaardingen heeft nauwelijks grip op declaraties van raadsleden. Door 'vage regels' en een gebrek aan controle gebruikten partijen gemeenschapsgeld verkeerd of verzuimden ze bonnetjes te overleggen.

Dit blijkt uit documenten die deze krant heeft ingezien. Ingewijden stellen dat bonnetjes niet bewaard zijn gebleven en gemeenschapsgeld aan discutabele zaken is besteed. Te denken valt aan cadeautjes, advertenties en het huren van panden.

Centraal staat de fractievergoeding: geld dat fracties van de gemeente krijgen 'ter versterking van haar volksvertegenwoordigende rol'. De vergoeding kan bijvoorbeeld gebruikt worden om cursussen en werkbezoeken te bekostigen.

Terugstorten

Elke fractie ontvangt jaarlijks 4683,48 euro. Daar komt nog een maandelijkse vergoeding van 48,80 euro per raadszetel bovenop. De gemeente betaalt per kwartaal. Fracties dienen het geld dat zij niet gebruikt hebben, na afloop van het jaar terug te storten.

Dáár ging het de afgelopen jaren mis. De gemeente stelt dat sommige partijen hebben verzuimd om verantwoording af te leggen en geeft toe dat zij zelf 'onvoldoende gestuurd heeft op het inleveren van de verantwoordingen'. Het gevolg: de gemeente weet niet hoeveel geld in 2015, 2016 en 2017 terugbetaald moest worden.

Quote

Als gevolg hiervan krijgt de gemeente 20.000 euro terug

Een nieuwe griffier, opgezweept door kritische raadsleden, heeft de geldstromen van vorig jaar 'op hoofdlijnen gecontroleerd'. Als gevolg hiervan krijgt de gemeente 20.000 euro terug. Een deel - 600 euro - is geld dat in elk geval onjuist besteed is.

Streep eronder

Verder dan het controleren van de hoofdlijnen gaat de gemeente niet, omdat een meerderheid van de Vlaardingse raad een streep onder het dossier wil zetten. Deze partijen stellen dat de regels rondom fractievergoedingen onduidelijk en vaag zijn geweest. Bovendien zijn nieuwe, strengere regels in de maak. Deze moeten vanaf januari gelden.

Voor de Fractie Kerkhof is dat niet genoeg. De viermansfractie wil vanavond op het stadhuis afdwingen dat partijen de administratie van 2018 openbaar maken.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen