Volledig scherm
Geen vreugdevuren in Vlaardingen dit jaar. © DIJKSTRA, ROEL

Vlaardingen schaft vreugdevuur af

De gemeente Vlaardingen zet dit jaar een streep door de vreugdevuren tijdens de jaarwisseling in Vlaardingen. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De combinatie van open vuur en zwaar vuurwerk geeft te grote veiligheidsrisico’s. Vlaardingen was de enige gemeente in de regio waar nog jaarlijkse vreugdevuren plaatsvonden.

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en de politie geven al jaren aan dat de vuren voor onveilige situaties zorgen. Ook omwonenden hadden al langer problemen met de jaarlijkse vreugdevuren aan de Marathonweg en aan de Broekweg. Uit een eerder gehouden enquête onder omwonenden van beide straten en onder een Vlaardings internetpanel bleek dat veel respondenten zich onveilig voelen. De vreugdevuren in combinatie met zwaar vuurwerk gaven hierbij te veel overlast.

De organisatoren van de vuren hebben volgens burgemeester Annemiek Jetten in gesprekken met de gemeente, brandweer en politie aangegeven niet voor de gevraagde veiligheid te kunnen instaan. De organisaties moeten volgens de autoriteiten de verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen voor een veilig verloop van de avond. Er kon door de organisaties geen maatregelen tegen zwaar vuurwerk worden beloofd.

Jetten begrijpt de teleurstelling onder de organisatie en een groot deel van de inwoners van Vlaardingen. „Ik wil de organisatoren een periode van rouw geven”, zei Jetten. Daarbij gaf ze aan burgemeester van alle Vlaardingers te zijn, en dat deze beslissing nodig was om voor iedereen een leuke en veilige jaarwisseling mogelijk te maken.

Ardie van der Bie, een van de organisatoren van het vreugdevuur aan de Marathonweg, zegt ‘goed ziek te zijn’ van de beslissing. ,,De burgemeester wilde dat wij garanderen dat er geen zwaar vuurwerk wordt afgestoken‘’, vertelt hij.

,,Maar dat kan niemand in Nederland, dus wij ook niet. Wel hebben we voorgesteld zelf voor beveiligers te zorgen, dranghekken te plaatsen en vuurwerkbrillen uit te delen. Ook wilden we het kindervuur afschaffen. Daar is men niet op ingegaan. Het zogenaamde onveilige gevoel van omwonenden geeft nu de doorslag, maar dat is stom gelul. Men wilde gewoon van die vreugdevuren af.”

Ook Pascal Canters, die betrokken is bij de organisatie van het vreugdevuur aan de Broekweg, is ‘enorm teleurgesteld’. ,,Heel veel mensen beleefden hier jaarlijks heel veel plezier aan. Je krijgt tranen in je ogen als je hun reacties hoort op dit nieuws. Ik hoop dat het alsnog lukt ergens een vuurtje te maken.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!