Het doel van de maatregelen is de hoeveelheid restafval van de Vlaardingers te halveren.
Volledig scherm
Het doel van de maatregelen is de hoeveelheid restafval van de Vlaardingers te halveren. © AD

Vlaardingers hoeven hun plastic niet meer te scheiden, alles mag in de vuilniszak

Vlaardingers hoeven hun plastic niet langer te scheiden en apart in te leveren: het afval kunnen zij voortaan in de ondergrondse containers kwijt. Volgens de gemeente is dit beter voor het milieu.

De vijftig oranje containers verdwijnen medio maart uit het straatbeeld. Ook haalt de gemeente de exemplaren bij de zogeheten Afval Apart Punten weg: die vervangt zij door containers voor glas of papier.

De afvalverwerkingsfabriek filtert nu al het plastic uit de berg restafval van de Vlaardingers. Dat bevalt de gemeente uitstekend: de hoeveelheid bruikbaar plastic is met deze werkwijze groter dan wanneer het plastic apart wordt ingezameld. Het nascheiden levert jaarlijks per Vlaardinger 10 kilo voor recycling geschikt plastic op, het inzamelen via containers slechts 1,5 kilo.

Papier, glas en textiel dienen Vlaardingers nog wél te scheiden van het restafval. Dat geldt ook voor groente-, fruit- en tuinafval. ,,Deze grondstoffen zijn van de beste kwaliteit als ze aan de bron worden ingezameld", aldus de gemeente.

Pasjessysteem

Overigens wijzigt in Vlaardingen dit jaar meer rondom het inzamelen van afval: eind dit jaar verwacht de gemeente een pasjessysteem in te voeren. Hierdoor zijn de containers niet meer vrij toegankelijk, maar alleen te gebruiken door pasjeshouders.

Verder wil de gemeente af van stortkokers bij flats. Het doel van de maatregelen is de hoeveelheid restafval van de Vlaardingers te halveren. Het pakket kost de gemeente zo'n half miljoen euro. Om dat te bekostigen heeft zij de afvalstoffenheffing met 5 euro verhoogd.

Schiedam laat, net als Vlaardingen, het afval inzamelen door Irado, maar heeft vorig jaar juist bewust gekozen voor het apart ophalen van plastic. Schiedammers hebben voor hun deur een zogenoemde pmd-bak staan (staat voor plastic, metaal en drinkkartons), restafval verdwijnt in een ondergrondse container.

Quote

Het scheiden van grondstof­fen vooraf is vooral veel effectie­ver

Jeroen Ooijevaar

Effectiever

,,Het scheiden van grondstoffen vooraf is veel effectiever'', legde wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks) toen uit. ,,De Rotterdamse werkwijze (nascheiding in plaats van scheiden door inwoners zelf, red.) is een stuk minder succesvol, want er wordt slechts 75 procent van het pmd uitgehaald. Vooraf scheiden is gewoon nodig.''

Maassluis volgde in het najaar het voorbeeld van Schiedam en gaat dus ook over op het apart inzamelen van pmd-afval. Al heeft het stadsbestuur nog wel wat extra tijd nodig om draagvlak te creëren onder de inwoners en de maatregel in te voeren. Veel partijen vermoeden dat dit nog wel eens 'een hels karwei' kan worden.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen