Bij De Windwijzer komt wekelijks 200 liter soep binnen.
Volledig scherm
Bij De Windwijzer komt wekelijks 200 liter soep binnen. © Roel Dijkstra

Vlaardingers koken soep voor arme stadsgenoten: ‘Iemand bracht 15 liter’

Het is een hit geworden in Vlaardingen: soep maken voor stadsgenoten die het nu goed kunnen gebruiken. In ontmoetingscentrum De Windwijzer staan zeven koelkasten tjokvol met emmertjes. ,,200 liter soep", weet Paul Burger. ,,Eén man leverde 15 liter in. Hij maakte een Indische tomatensoep. Vond-ie gewoon leuk om te doen."

Het team achter De Windwijzer zamelt sinds eind vorige maand soep in. Aanvankelijk om de Voedselbank Vlaardingen te steunen, vertelt Burger. ,,Daar ontstonden tekorten.” De actie was direct een succes: Vlaardingers kwamen in groten getale langs met zelfgemaakte soepen. Daarbij gaat het nooit om de hoeveelheid, benadrukt Theo Werner. ,,Met een liter soep kun je iemand óók een glimlach bezorgen."

Emmertjes

Nu de voedseltoevoer bij de Voedselbank Vlaardingen weer op orde is, zoeken Burger en Werner naar andere plekken om de soepen aan te bieden. De hoop is dat Vlaardingers emmertjes komen afhalen om deze vervolgens aan stadsgenoten te geven die de soep goed kunnen gebruiken. Werner: ,,Een grote groep Vlaardingers komt immers niet bij de voedselbank over de vloer."

Quote

Met een liter soep kun je iemand óók een glimlach bezorgen

Theo Werner

Het tweetal geniet van het enthousiasme ,,Het geeft voldoening. Ook voor de mensen die koken: die kunnen op een laagdrempelige manier helpen."

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen