Vlaardings nest van ‘terrorwesp’ verwijderd: bouwwerk van halve meter doorsnee

VIDEOHet in Vlaardingen aangetroffen nest van de ‘terrorwesp’ - de Aziatische hoornaar - is vanmiddag verwijderd. Het bouwwerk heeft een doorsnee van een halve meter.

Het nest hing op zo’n twintig meter hoogte aan een boom nabij de Marathonweg. Maandag was daar al een verdelger langsgekomen om de diertjes te vergiftigen. Sindsdien ‘regende’ het daar dode wespen.

Het nest is verwijderd door Traas Ongediertebestrijding. Het bedrijf zegt nog nooit zo'n groot exemplaar aangetroffen te hebben. Het nest is nu bestemd voor natuureducatie.

De Aziatische hoornaar is twee keer zo groot als een normale wesp. De insecten vormen een grote bedreiging voor de bijen en hommels in de omgeving: die kunnen ten prooi vallen aan dit beestje. Het diertje wordt dan ook de ‘terrorwesp’ genoemd. Ook omdat de steken erg pijnlijk zijn.

Afgelopen week kwam bij de provincie Zuid-Holland de melding binnen dat zich aan de Marathonweg een nest zou bevinden.

Het platform Stop Invasieve Exoten drong vervolgens aan op snel handelen. Wilfred Reinhold stelde dat de koninginnen deze tijd van het jaar gebruiken om uit te vliegen. Zonder de koninginnen is het zinloos om een nest te verwijderen, omdat zíj voor het nageslacht zorgen.

Volledig scherm
Het nest is zeker een halve meter groot. © Roel Dijkstra

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen