Volledig scherm
Het stadsstrand in Vlaardingen opende gisteren met een vrijdagmiddagborrel. © Roel Dijkstra

Vlaardings stadsstrand is open: 'We fantaseren over hottubs'

Marshmallows boven het kampvuur, barbecues en filmsessies: het onthulde stadsstrand laat Vlaardingen dromen. Enorm was de opening gistermiddag niet. Initiatiefnemers Guido de Jong en Rory Dickhoff begonnen rustig: met een simpele vrijdagmiddagborrel.

Niet zonder reden, vertelt Dickhoff. ,,De puntjes moeten we nog op de 'i' zetten. De basis staat, nu zal het strand groeien op manieren die we gepland hebben en op manieren die we níet gepland hebben. Het is een dynamisch ding, mensen moet het zien veranderen."

Hij bedoelt dat de organisatie nog van alles voor het strand - 50 bij 50 meter groot, gelegen aan het einde van de Oosthavenkade, uitzicht op de Nieuwe Maas - in petto heeft. Qua eten, bijvoorbeeld. ,,Nu hebben we alleen nog een borrelplankje, een burger en wat broodjes. We willen meer: leuker eten, streetfood."

Muurschilderingen

Ook de aankleding gaat nog veranderen. Zo komen op het strand kunstobjecten te staan en moeten binnenkort muurschilderingen te zien zijn.

De organisatie heeft tal van activiteiten - onder meer bootcampsessies, barbecues en het vertonen van films - op de planning staan. Zij werkt daarvoor samen met partners als filmtheater Het Zeepaard.

Dickhoff hoopt verder op initiatieven van de Vlaardingers zélf. Met het enthousiasme zit het wel goed, merkt hij. ,,Eerder deze week stelde iemand nog voor om een singalong rond een kampvuur te houden. Compleet met marshmallows en een ukelele.''

De kap - rond topje met ramen en een rood dak - vormt het middelpunt van het strand. ,,Veel Vlaardingers vinden het fijn dat die niet meer weg staat te roesten." In het onderste deel van de kap is een kioskje gebouwd waar bezoekers eten en drinken kunnen halen. Boven komen uiteindelijk bedden te staan.

Bij extreme hitte verwacht Dickhoff dat rond de kap badjes komen te staan. ,,We fantaseren over hottubs, badjes en sproeiers. Zulke details moeten we nog invullen."

Alles om Vlaardingers te verleiden om naar de Koningin Wilhelminahaven, volgens de initiatiefnemers een verborgen parel, te trekken. ,,Voor ons is dit het ruigste en mooiste stukje Vlaardingen. Dat brengen we graag onder de aandacht. We zijn ontzettend trots."

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.